Srbija druga u Evropi po smrtnosti od karcinoma dojke. I u Nišu kampanja „Daj pedalu raku“ u znak podrške

Foto - Grad Niš

Statistički podaci su poražavajući i pokazuju da je Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma dojke. Zato je Grad Niš i ove godine podržao kampanju Ženskog centra „Milica“ „Daj pedalu raku“ u znak podrške ženama obolelim od raka dojke.

Rak je izlečiv, poručile su članice Udruženja „Budite uz nas“ koje su se zahvalile svima što su deo njihove „ljubičaste porodice“ koja svake godine simboličnom vožnjom bicikala daje „pedalu raku“ i pozvale sve da podrže zdrave stilove života.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša je istakla da je cilj kampanje ukazivanje na značaj preventivnih pregleda i samopregleda. Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme i potrebno je češće govoriti o tome kako bi podigli nivo svesti kod žena o značaju preventivne istakavši da Grad Niš podržava udruženja koja rade na promociji zdravih načina života.

Podsećamo, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji je registrovano 4494 novoobolelih i 1766 umrlih žena od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 67,2 na 100.000, a stopa umiranja 20,7 na 100.000 žena.

U odnosu na prethodni period, zabeležen je porast uzrasno-specifičnih stopa obolevanja od 40. godine života, a najviše stope obolevanja su zabeležene u najstarijim uzrastima – od 60. do 74. godine života.

Kada se govori o umiranju od malignih tumora dojke primećuje se blagi porast već u uzrastu od 45. godine, ali najviše stope umiranja su i dalje u uzrastima od 55. do 74. godine života.

Visoke stope obolevanja u uzrastima od 55. do 74. godine prate u istim uzrastima i visoke stope umiranja, što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena tog uzrasta, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.