Spektakl za ljubitelje košarke u kolicima u Nišu

KKK Pobednik BN01 - osvajači Kupa Srbije u košarci u kolicima
KKK Pobednik BN01 - osvajači Kupa Srbije u košarci u kolicima

Nakon “Kupa Radivoja Koraća” i “Kupa Milan Ciga Vasojević”, nacionalnih takmičenja za seniore i seniorke u košarci, u nedelju, 7. aprila u Nišu odigran je i “Kup Srbije u košarci u kolicima”, u organizaciji Saveza klubova košarke u kolicima (SKKK). Turnir je odigran u Hali Čair, a pored niške ekipe KKK “Nais”, na Kupu su nastupila i dva beogradska kluba, KKK “Mega Despot” i KKK “Pobednik BN01”.

Važno je istaći da je pored organizatora i sponzora, uvodnu reč na otvaranju dobio i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, gospodin Dušan Projović, što je mogući nagoveštaj saradnje između dva saveza. Posetioci i ljubitelji košarke u kolicima, imali su priliku da vide uzbudljive mečeve, prepune atraktivnih poteza košarkaša u kolicima, odnosno osoba sa određenom vrstom fizičkog invaliditeta.

Timovi su sastavljeni od domaćih igrača, iako su kao članovi ekipa koje su nastupile na Kupu bili i košarkaši sa invaliditetom iz regiona, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Hrvatske. Bio je ovo treći po redu Kup Srbije u košarci u kolicima, a tek nam predstoji nacionalno prvenstvo, koje će prema najavama biti još uzbudljivije i zanimljivije jer će ekipe posetiti i druge gradove u Srbiji, pre svega sa ciljem širenja svesti o zdravom načinu života, sportskoj inkluziji i važnosti košarke u kolicima za populaciju OSI u našoj zemlji.

Pomoć Savezu u organizaciji ove sportske manifestacije pružili su grad Niš i Gradska opština Medijana, dok podrška nije izostala ni od strane društveno odgovornih kompanija i pojedinaca iz Niša i cele Srbije.

Suorganizatori takmičenja bili su Udruženje paraplegičara Nišavskog okruga i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, čiji studenti su kao volonteri bili maksimalno aktivni u organizaciji ovog sportskog događaja.

Titulom osvajača Kupa se okitio KKK „Pobednik BN01“, novoformirani klub iz Beograda koji je sastavljen od iskusnih igrača, odnosno reprenzetativaca iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ekipa KKK “Pobednik BN01”, ovogodišnji osvajač Kupa, na ovaj način dobila je vetar u leđa pred početak Srpske lige, koja će se u organizaciji SKKK održati treću godinu zaredom.

Nesumnjivo je da nam predstoji zanimljivo takmičenje, koje može dovesti do značajnije popularizacije i ekspanzije košarke u kolicima, jednog od najdinamičnijih i najatraktivnijih sportova za osobe sa invaliditetom u programu Paraolimpijskih igara.

I na kraju rezultati:
KKK NAIS – KKK MEGA DESPOT 50:65,
KKK POBEDNIK BN01 – KKK NAIS 69:38
KKK MEGA DESPOT – KKK POBEDNIK BN01 41:59

Global Digital Clinik