Sotirovski: Niš neće raskinuti ugovor sa izvodjačem radova na Trgu

Trg rekonstrukcija
Foto: Naissus.info

Iako je ponovo probijen rok za završetak radova na Trgu kralja Milana gradonačenica Niša Dragana Sotirovski izjavila je danas da grad neće raskinuti ugovor sa firmom “Bauvazen”, koja rekonstruiše centralni gradski trg. Kao obrazloženje, ponovo navodi da bi raskidom ugovora bilo dodatno produženo vreme završetka radova.

Novi rok koji je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski dala firmi “Bauvazen” za završetak radova na Trgu kralja Milana istekao je 31. maja u ponoć. Rok je ponovo probijen, a gradonačelnica kaže “da kada bi sad našli novog izvođača da bi smo ušli u novi problem”.

“Koliko bi njemu vremena trebalo da pribavi isti materijal, istog kvaliteta i nijanse, da bi nastavio posao. Vi znate koliko je dušebrižnika koji će da provere da li je nijansa sive, crne i crvene na trgu ista kao do sada”, rekla je Sotirovski.

Dodaje da je u interesu da se radovi završe “što pre”, i da su zbog toga “toliko tolerantni prema izvodjaču”, ali da to ne znači da će, kako kaže, “da kršimo zakonske propise i da ne naplaćujemo bankarsku garanciju kada istekne, kao i kaznene poene na koje imamo pravo”.

Podseća i da bankarska garancija koju je dostavio izvodjač radova ističe 30. juna.

“Po isteku bankarske garancije svaki dan će biti naplaćen po kaznenim poenima, a to je 0,05 odsto ukupne vrednosti ugovora. Vrednost trga je 230 miliona dinara”, ističe Sotirovski.

Kazala je i da je, izvodjač radova u ponedeljak dostavio gradu overen prevod dopis dostavljača granitnih ploča iz Italije u kome se navodi da ploče koje su naručene i plaćene neće moći da budu isporučene u ugovorenom roku usled pandemije i zaražavanja radnika.

“U dopisu se navodi da će granitne ploče biti isporučene 10 jula. S obzirom da bankarska garancija ističe 30. juna, tražićemo od izvodjača da produži bankarsku garanciju”, rekla je ona.

Tvrdi da je izvodjač obećao, da će po isporuci ploča raditi neprekidno, ali nije naznačila kada će radovi biti završeni.

Podsetimo, rekonstrukcija Trga traje od juna 2019. godine, a radovi su trebali da budu završeni krajem 2020. godine, ali su rokovi ipak produžavani.

Kada je reč o završetku rekonstrukcije Tvrđavskog mosta, poslednji rok poznat medijima dat je izvođaču, za 1. maj ove godine, međutim kraj radova se ne nazire.

Lokalni funkcioneri najavljivali su rekonstrukciju mosta za 4 meseca, a od tada je prošlo 15 meseci. Prvi ugovor, za prvi deo Trga kod parka, potpisan je na leto 2019. godine, pa su zatim potpisana još tri aneksa a rok je 3 puta produžen.