Sofija: grad koji ne stari

Sofija
Sofija

Sofija je grad ušuškan planinama, sa burnom istorijom, proteže se na 492 km2 . Iako zbog duge istorije može delovati da je ovu lepoticu savladalo vreme, moto glavnog grada Bugarske je da „Raste, ali ne stari“.

Na ovaj način Sofija šalje poruku da se uvek nešto dešava i da Vam nikada ne može biti dosadno. Njenu živost oslikava i sam aerodrom Sofija, udaljen 10 kilometara od centra. Broj ljudi koji prođe kroz njega iznosi preko 6 miliona.

Sofija, grad čije ime na grčkom jeziku znači mudrost, ima elana i energije da svakog ko je poseti ostavi bez daha svojom lepotom i zabavi raznolikom ponudom.

Jednostavno rečeno- ona je grad za sve. Bilo da uživate u divnim arhitektonskim građevinama, dobroj hrani ili šopingu, u bugarskoj prestonici naći ćete svoj kutak. Još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da Sofiju stavite na listu želja je i njena blizina. Od Beograda je udaljena 392 kilometra, a od Niša svega 195.

Sofija spomenik

Odmor i za Vaš novčanik

Sofija u stopu prati svetske metropole. U modernom šoping centtru The Mall možete pronaći globalno poznate brendove, i kupovati u prijatnom ambijentu. Ono što privlači veliki broj turista jesu rasprodaje i sniženja. Priliku za uštedu niko ne bi propustio, a nakon iscrpljujuće kupovine restorani i kafići na poslednjem spratu pravo su utočište. Pored ovog postoji i još jedan manji tržni centar Serdika, koji je bliži centru grada. Za ljubitelje visoke mode ulica Vitoša biće prava poslastica jer se tu nalaze radnje najpoznatijih svetskih dizajnera.

Foto: www.hysteadlimited.com

Gastronomski užitak

Bugarsku kuhinju odlikuje korišćenje raznih začina, tako da ćete njihovom tradicionalnom hranom počastiti sva čula. Najviše koriste čubar, koji je neizostavan u pripremi mesa. Meso se priprema isključivo na skari, ne prži se. Ipak, ono bez čega je svakodnevica Bugara nezamisliva je jogurt. On se služi uz sva jela, jer smatraju da im pruža dugovečnost. Uvodi se u ishranu od trećeg meseca života. Sledeća namirnica bez koje ne mogu je hleb, a omiljena poslastica je vruća kriška hleba, sa komadima sira i kriškama sveže ubranog paradajza. Uz dobru hranu, ide i dobro vino. S obzirom na to da Bugarska izvozi vino širom sveta, ne sumnjajte u gastronomski užitak koji Vas čeka. Potrebu za slatkišima zadovoljiće sočna baklava, koja se obilno konzumira.

Foto: https://www.facebook.com/street.chefs.bulgaria/
Foto: www.facebook.com/street.chefs.bulgaria

Ukoliko u toku obilaska Sofije ogladnite, a niste ljubitelj restorana brze i nezdrave hrane, počastite sebe supom! U gradu ima dosta radnji koje prodaju samo supu, a zanimljivi ukusi pružiće vam novi doživljaj i utolićete glad.

Besplatni obilasci, šetnje i vožnje biciklom

Domaćini su se potrudili da svojim gostima na najbolji način predstave Sofiju, te postoje besplatne aktivnosti tokom kojih se grad upoznaje. Najpopularnija tura je ona tokom koje se obilaze restorani, i upoznaje tradicionalna bugarska kuhinja. Ljubiteljima šetnje se Sofija predtsavlja obilaskom grada i okoline, a oni koji vole malo više aktivnosti imaju priliku da na biciklu obilaze Sofiju. Sve ove ture su besplatne i privlače dosta pažnje.

 

teatar sofija

Šetnja kroz prošlost

Ukoliko se odlučite da posetite Sofiju koračaćete iznad starog rimskog grada na čijim je ruševinama sagrađena, a titulu prestonice nosi od 1879. godine.

Bogata prošlost iznedrila je veliki broj istorijskih znamenitosti. U srcu grada nalazi se hram Aleksandar Nevski, ime je dobio u čast svim ruskim vojnicima koji se smatraju zaslužnim za oslobođenje Bugarske od Otomanskog carstva.  Bujuk džamiju, koju su Turci ostavili za sobom, Bugari su pretvorili u Arheološki muzej. Njegova postavka obuhvata period praistorije, antičke arheologije, Srednjeg veka, i fotografisanje je dozvoljeno. Ako Vas šetnja kroz muzej umori, gradski park je idealno mesto da odmorite u hladu.U dnu samog parka ćete imati prilike da vidite Nacionalni teatar Ivan Vazov, koji je izgrađen početkom XX veka. Stoga će Vaša žeđ za kulturnim upoznavanjem Sofije biti zadovoljena. Vaš obilazak obogatiće i poseta Nacionalnoj operi i baletu. To izuzetno iskustvo ne smete propustiti jer ćete ga dugo pamtiti i prepričavati.

Sofija je grad u kome se spajaju duh prošlosti i duh modernog doba. Tradicija se neguje, ali se i prilagođava zahtevima savremenog čoveka. Njenu geografsku blizinu treba iskoristiti i upoznati se sa bugarskom kulturom.

Posetom Sofiji možete dobiti mnogo toga. Možete se upoznati sa istorijom ove zemlje, probati njihovu hranu i svoje nepce počastiti novim ukusima. To je iskustvo koje ostaje zauvek i obogaćuje Vaš život na najlepši način.

Autor: N.M

Dostava hrane u Nišu