Besplatna radionica: Istine i zablude o stresu

radionica

U četvrtak, 12. marta, od 18 časova u Oficirskom domu biće održana radionica Istine i zablude o stresu.

Cilj ove radionice je da naučimo kako da prepoznamo signale koje nam sopstveno telo šalje kada je pod stresom i da naučimo kako da se sa njim izborimo i relaksiramo uprkos brzom načinu života koji je postao svakodnevica. Kroz radionicu će učesnike voditi psihoterapeutkinja Emilija Tasković.

Vreme u kojem živimo zahteva brzo donošenje odluka i brzo izvršavanje svih obaveza koje nas čekaju. To ponekad, u zavisnosti od osobe, može stvoriti pritisak i rezultirati stresom. Stoga, jako je bitno da osoba nauči da razlikuje nivo stresa kojem je izložena. Ne treba isti značaj pridavati kašnjenju i nekom dugoročnom problemu. Ako je osoba svakodnevno, zbog različitih sitnica pod stresom, to može postati hroničan problem. U takvim slučajevima telo nam šalje signale. Iscrpljenost, ukočenost vrata i leđa, osećaj kamena u stomaku, sve su to upozorenja našeg organizma. Istraživanja pokazuju da čak 80 procenata savremenih bolesti svoje poreklo ima u stresu.

Stres može uticati na celokupan sistem funkcionisanja osobe, utiče na apetit, na hormone, na kvalitet sna. Sve to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput kardiovaskularnih i kožnih bolesti, kao i čira na želucu. Takođe, ukoliko se ne izborimo sa stresom, on utiče i na funkcionisanje mozga, te postoji mogućnost da osoba dođe u stanje anksioznosti i depresije.

S obzirom na veliku prisutnost stresa, Svetska zdravstvena organizacija uvela je novi pojam burnout, poznatiji kao sindrom sagorevanja na poslu. On dovodi do potpune psihičke i emotivne iscrpljenosti, te se zbog toga smanjuje efikasnost izvršavanja obaveza na poslu. Osoba oseća stalno nezadovoljstvo, što može uticati na samopouzdanje i celokupan kvalitet života. Kako bi sve sve ove posledice izbegle jako je bitno da naučimo kako ćemo se nositi sa stresom i kako da relaksiramo svoje telo i um. Radionica, koju organizuje udruženje Life leaf, osim teorijskog dela obuhvata i vežbe kroz koje će učesnici učiti kako da se na zdrav načon izbore sa stresom i relaksiraju svoje telo.

Prijava za radionicu je obavezna, a sve detalje i informacije možete dobiti pozivom na broj 062 552707, ili kontaktom na mejl jelmarr27@gmail.com.

Dostava hrane u Nišu