“Slobodna zona” od 7. do 12. novembra

Ljubitelji angažovanog filma, kako kažu organizatori, imaće prilike da od 7. do 12. novembra u Niškom kulturnom centru isprate festival Slobodna zona. Film koji će otvoriti ovogodišnji festival biće Leto, romansirana priča o zvezdama lenjingradske andergraund scene osamdesetih.

Nišlije će istovremeno sa Beograđanima i Novosađanima i ove godine moći da gledaju angažovane filmove. Prvi u nizu je Leto, ruskog reditelja Kirila Serebernikova, o generaciji muzičara koji su uprkos državnoj cenzuri uspeli da pronađu svoj glas i obeleže jednu epohu.

Ovaj film je premijerno prikazan ove godine na filmskom festivalu u Kanu. Ni odsustvo reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u kućnom pritvoru, zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor, nije sprečilo publuku da ga pozdravi ovacijama.

Filmski festival SLOBODNA ZONA osnovan je 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu. Na prvom Festivalu 2005. godine – u jednoj bioskopskoj sali, prikazano je 20 dokumentarnih, igranih i kratkometražnih angažovanih filmova iz celog sveta nagrađenih na prestižnim svetskim festivalima. Na programu festivala Slobodna zona prikazuje se u proseku 30 do 40 celovečernjih igranih i dokumentarnih filmova.

Festival se od 2013.godine organizuje istovremeno u tri grada (Beograd – Novi Sad – Niš). Filmovi se prikazuju u 10 bioskopskih sala, a svečano otvaranje se održava u velikoj sali Sava Centra pred više hiljada gledalaca. Kontinuiran i interaktivan odnos sa publikom, i to ne samo tokom festivala, već preko cele godine, kroz mesečne projekcije najboljih dokumentarnih filmova u KC REX – Dokumentarni četvrtak, rezultirao je sve većim brojem zainteresovanih iz godine u godinu, pa je tako poslednje za sada, jedanaesto izdanje festivala posetilo preko 20.000 gledalaca.

Svi zainteresovani da uživaju u ovoj filmskoj manifestaciji, karte mogu kupiti preko Eventima.

Dostava hrane u Nišu