Sledećeg vikenda 22. Nišavska regata

Nišavska regata
Nišavska regata

Ukoliko ste ljubitelji čamaca, reke i boravka na otvorenom onda sledeći vikend provedite na 22. Nišavskoj regati koja se organizuje u subotu, 19. maja od 10:30h do 14:00h. 

Mogu se prijaviti svi zainteresovani, koji imaju neko plovilo za reku. 

22. Nišavska regata je tradicionalni spust gumenim čamcima od sela Prosek do centra grada Niša u ukupnoj dužini od 15 kilometara.

Nišavska regata spada u red sportsko rekreativnih programa Safari kluba Niš koji ima revijalni i takmičarski deo staze. Program se tradicionalno izvodi od 1996. godine.

“Regata prolazi pored Niške Banje, Brzog Broda, Medijane, Vrežinskog bazena a odatle ide takmičarski deo. Prvi deo je od Proseka, nadomak Niške Banje do Vrežinskog bazena i imaće rekreativni karakter. Od bazena do centra grada ekipe se takmiče u spustu. Prijave za učešće u program su u toku na  (safari@mts.rs), kažu organizatori iz Safari kluba.

Na regati mogu učestvovati posade koje imaju potrebnu opremu, pravi gumeni čamac sa veslima i zaštitnu opremu za boravak na reci.

“Na regati mogu učestvovati formacijska plovila. Zabranjena su plovila na motorni pogon, razne gume, kao i druge priručne naprave koje nisu bezbedne niti namenjene za plovidbu rekom”, napominju organizatori.

U takmičarskom delu mogu učestvovati samo gumeni čamci sa 4 i sa 6 člana posade.

4 člana – najmanja dužina čamca je 3.65m, najmanja širina 1.70m, minimalna težina 40 kg.
6 člana – najmanja dužina 4.25m, najmanja širina 2.00m, najmanja težina 50 kg.

Svaka posada mora da bude verifikovana i da ima startni broj. Posade se takmiče za sportska priznanja.

“Ostale posade, nakon starta takmičarskih ekipa, nastavljaju rekreativno do cilja veslanjem. Taj deo staze je dug 5km”, objašnjavaju u Safari klubu Niš.

Global Digital Clinik