Simo Spasić osuđen na 6 meseci zatvora zbog proganjanja novinara „Južnih vesti“

Foto: PrtSc, N1

Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, prvostepenom presudom osuđen je na 6 meseci zatvora zbog telefonskog proganjanja tadašnjeg novinara Južnih vesti Aleksandra Stankova. Iz Tužilaštva navode da će žalbom na ovu presudu tražiti dužu kaznu zatvora za Spasića.

Godinu i po dana od pretnji slanjem na kolac, žaljenja što u porodici nema ubijenih i željom za kupovinu sanduka, a na osnovu optužnog predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, doneta je prvostepena presuda kojom je Spasić proglašen krivim zbog krivičnog dela proganjanja novinara Stankova tokom 2021. godine, saopštili su iz Tužilaštva.

Istovremeno je okrivljenom Simi Spasiću izrečena mera bezbednosti zabrana približavanja i komunikacije sa oštećenim tako što mu je zabranjeno da se približava oštećenom na udaljenosti manjoj od 50 metara, zabranjen pristup u prostor rada oštećenog na udaljenosti manjoj od 50 metara od sedišta internet – portala „Južnih vesti“ i da sa oštećenim komunicira lično, preko trećih lica, telefona, mobilnog telefona, elektronske pošte, SMS poruka, društvenih mreža i na bilo koji drugi način i to sve u trajanju od godinu dana od pravnosnažnosti presude.

Iz Osnovnog tužilaštva ističu da je novinaru pružena pravna zaštita prilikom vršenja njegovog posla i napominju da će u zakonskom roku protiv navedene presude izjaviti žalbu kojom će tražiti kaznu zatvora u dužem trajanju za optuženog  Simu Spasića.