Šest meseci od proglašenja pandemije korona virusa: Nedostatak solidarnosti razlog za brigu

korona
Ilustracija, Pixbay

Danas se navršava šest meseci od kako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona virusa.

Iz ove organizacije poručuju da ne znaju kada će pandemija biti završena, ali da pretpostavljaju da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dve godine.

“Sa ove tačke gledišta ne možemo da kažemo kada će pandemija biti završena. Moguće je  da će uz globalne napore i modernu tehnologiju biti stavljena pod kontrolu za par godina”, navedeno je u saopštenju SZO.

SZO smatra i da je šest meseci od proglašenja pandemije, virus uglavnom ostao zarazan na isti način.

Svetska zdravstvena organizacija požalila se u četvrtak na nedostatak solidarnosti i pozvala svetske velesile da preuzmu vodeću ulogu u suzbijanju pandemije koronavirusa.

“Najviše me zabrinjava ono što sam sve vreme govorio – nedostatak solidarnosti”, rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus na virtualnoj konferenciji za štampu u Ženevi.

“Potrebni su nam solidarnost i svetsko vođstvo. Samo tako ćemo moći da pobedimo taj virus”, naglasio je Gebrejesus.

On je upozorio da bilateralni sporazumi o vakcinama mogu ugroziti pravedan pristup i usporiti napredak svih zemalja u okončanju pandemije kovida19.

Dodao je da je sada oko 180 vakcina u razvoju, uključujući 35 koje su u fazi ispitivanja na ljudima. SZO je navela da će rezultati testiranja nekih kandidata za vakcinu biti gotovi do kraja godine.

SZO je 11. marta proglasila globalnu pandemiju zbog korona virusa.

Prema podacima sa sajta Worldometers od početka epidemije u svetu je zaraženo više od 28.330.000 ljudi. Od posledica oboljevanja preminulo je gotovo 914.000, a oporavilo se preko 20.346.000.

Prema poslednjim zvaničnim podacima u Srbiji je registrovano 32.136 slučajeva zaraze, a koronavirus odneo je 729 života.

Insajder

Global Digital Clinik