Saznajte u šetnji sa vodičem kako je izgledao Niš nakon oslobođenja od Turaka

Oslobođenje Niša: Foto: Wikipedia
Oslobođenje Niša: Foto: Wikipedia

Da li znate kako je izgledao Niš nakon oslobođenja od Turaka i zašto je nosio obeležja palanačkog grada? Da li vas zanima kako se stvarao novi identitet grada nalik evropskim metropolama?

Korakom slobodnog Niša

EU info kutak organizuje posetu i stručno vođenje do spomenika i objekata koji su značajni za period od oslobođenja Niša do završetka Prvog svetskog rata.

Posetu će voditi dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator i Milena Kocić, master istoričar i asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Šetnja počinje u Tvrđavi, obilaskom Spomenika Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, i nastavlja se pričom o modernizaciji gradske infrastrukture, verskim objekatima, sa posebnim osvrtom na zgrade Načelstva, Oficirskog doma i Gradske kuće, koje su i danas prepoznatljivi gradski objekti.

Sastanak grupe zakazan je za utorak, 24. april u 17h u prostorijama EU info kutka u Nišu.

Broj učesnika je ograničen pa je potrebno da svoje prisustvo potvrdite na mejl officenis@euinfo.rs ili na broj 018/254 461.

Niš stare slike; Foto: Wikipedia
Niš stare slike; Foto: Wikipedia

Ovo je samo jedna od poseta važnim lokalitetima i spomenicima kulture u Nišu koje će EU info kutak organizovati ove godine u želji da se sugrađani bliže upoznaju sa istorijom i identitetom svog grada.

Vođene posete se organizuju u partenerstvu sa istaknutim istraživačima sa idejom da ove aktivnosti doprinesu valorizaciji naseđa, da spomenici kulture postanu mesto okupljanja i kulturne razmene.

Ove godine Evropska unija, pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost” obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa. Tokom 2018. godine, širom Evrope biće organizovani mnogobrojni događaji i manifestacije, kao i pokrenuta serija inicijativa, čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasleđe njihovih gradova, regiona, zemalja i same Evrope.

Global Digital Clinik