Šahovski meč u Nišu: Velemajstor protiv kompjutera AHIL-a

Šahovski meč u Nišu
Šahovski meč u Nišu

Velemajstor Miroslav Tošić i hibridni kompjuterski sistem AHIL 2018 kojim će upravljati njegov tvorac, profesor Elektronskog fakulteta Vladan Vučković, igraće šahovski meč u petak, 2. marta na Univerzitetu Singidunum u Nišu.

Šahovska aplikacija AHIL 2018

Vučković je na konferenciji za novinare u Nišu najavio da će na tom meču biti predstavljena najnovija verzija šahovske aplikacije AHIL.

“AHIL je specijalni kombinovani sistem koji ima delimično ljudsku, delimično mašinsku prirodu. Kompjuter će se brinuti za taktičke varijante, moj zadatak biće odabir strategije”, rekao je Vučković.

FIDE velemajstor Miroslav Tošić je kazao da je do sada imao priliku da igra protiv kompjutera i da pobeđuje, ali da će biti dosta teško igrati protiv AHIL-a, jer taj sistem ima samo jednu ranjivu tačku.

Direktor meča Bratislav Milovanović kazao je da se šahovski meč između AHIL-a i Tošića organizuje kako bi se promovisala primena naprednih tehnologija u razvoju šahovske igre i obeležilo pola veka od ulaska niškog šahovskog kluba Železničar u prvu Saveznu ligu.

Početak meča koji su organizatori predstavili kao “kompjutersko-šahovski spektakl” zakazan je za petak u 11.00, a ljubitelji šaha meč će moći da meč prate i putem interneta.

 

Global Digital Clinik