Rusi biraju predsednika: Prvi put glasali i u Nišu

Rusi biraju predsednika: Prvi put glasali i u Nišu
Rusi biraju predsednika: Prvi put glasali i u Nišu

Prvi put Rusi koji žive u Srbiji mogli su da glasaju i u Nišu za predsednika države.

Autobusom do biračkog mesta

Više od 200 njih došlo je iz Kraljeva, Vranja, Kruševca, Trstenika, Pirota, Vrnjačke banje i drugih gradova da glasa na izbornom mestu u Nišu.

U Rusiji se danas održavaju predsednički izbori, na kojima se nadmeću osam kandidata, a apsolutno najveće izglede za pobedu ima aktuelni predsednik Vladimir Putin. Glasanje prati šest međuparlamentarnih organizacija i oko 150 međunarodnih posmatrača. Putin, koji je prvi put izabran za predsednika 2000. godine, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat.

Oni kažu da je ovo za njih poseban dan i da na izbore dolaze sa posebnom radošću, smatrajući izborni dan kao praznik.

Rusi biraju predsednika: Prvi put glasali i u Nišu

“U Nišu ima 70 ruskih porodica, odnosno u većem broju su Ruskinje, dok su muškarci Srbi. Verujem da Rusa ima više, ali nemamo tačne podatke, jer mnogi žive u selima i nemaju priliku da nam se obrate”, kaže Mihail Ciganov, kopredsednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naisus”.

Glasanje je sprovedeno u prostorijama Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva u Učitelj Tasinoj ulici broj 16., a glasanje je organizovano po proceduri koju predviđa ruski izborni zakon.

Kutije sa glasovima biće prosleđene Ruskoj ambasadi u Beogradu.