Retrospektivna izložba „In memoriam Radomir Antić“ u Galerijama Sinagoga i Art55

Narodni muzej Niš i Galerija Art55, 26. oktobra u 19 sati u Galeriji Sinagoga otvaraju retrospektivnu izložbu In memoriam Radomir Antić. Postavka će biti postavljena u Galeriji Sinagoga i Art55 galeriji.

Autorka izložbe u Galeriji Sinagoga i teksta monografije je istoričarka umetnosti Mara Makarić, muzejska savetnica Narodnog muzeja Niš. Postavku u Galeriji Art55 uradila je muzejska savetnica Radmila Kostić. Dela Radomira Antića biće dosutpna javnosti u oba galerijska prostora do 17. novembra 2022. godine.

Na otvaranju će govoriti recenzent kataloga istoričarka umetnosti Radmila Vlatković, muzejska savetnica Galerije „Čedomir Krstić“ iz Pirota.

U okviru ovogodišnje izložbe biće predstavljeno osamdeset dva umetnička dela, koja su nastala u periodu od 1953. do 1999. godine.

Izložene slike su iz porodične zaostavštine, te kolekcije Narodnog muzeja Niš, Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, Galerije „Čedomir Krstić“ u Pirotu, kao i iz privatnih kolekcija. Prikupljena dela daće nam presek likovnog stvaralaštva Radomira Antića od posleratnog perioda do pred sam kraj njegovog života.

Radomir Antić, pripada prvim generacijama srpskih slikara koji su u godinama posle Drugog svetskog rata završili školovanje na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Njegov se duhovni i stvaralački profil formirao u vreme snažne demokratizacije umetnosti i udaljavanja od tradicionalnih kanona.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 17 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Ulaz na izložbu je slobodan.