Restoran Amerikanac Nis

Restoran Amerikanac
Kovanlučka 10, 18000 Niš

063 19 22 701

Pratite nas Facebooku 
Zapratite nas i na Instagramu 

(pet friendly, vegetarijanski meni, parking, dostava, WiFi)

 

„Amerikanac“ je jedan od najstarijih i najuglednijih niških restorana, mesto koje je između ostalog poznato po tome što su u njemu glumci dočekivali zoru.

To nije bilo mesto u kome se samo jelo i pilo, bila je to pozornica na kojoj su se odigravale prave glumačke, pesničke i pevačke bravure. Jedna od onih koji su imali sreće da oseti duh “Amerikanca” je i glumica Svetlana – Ceca Bojković. „Baš sam se sa koleginicom Zinaidom Dedakin podsetila na “Amerikanca”. To je bilo nešto posebno. Kao da si otišao kod nekoga u goste. Kao kod kuće. Bili smo rasuti, a opet svi smo bili tu. Nije to bio veliki sto, pa da sedimo sindikalno. Svi smo sedeli za posebnim stolovima, ali smo pravili cirkus, menjali mesta. Divna atmosfera“ – priča popularna glumica.

Ona se priseća da jedan od bardova srpskog glumišta Danilo – Bata Stojković obožavao da jede kod “Amerikanca”. „Bata je bio veliki hedonista. Kad god sam išla u Niš, privatno ili poslovno, on me je molio da mu Kokan Amerikanac pošalje dimljeno meso, urnebes, kavurmu“ – priča Ceca Bojković.

Mnogim glumačkim legendama je u sećanju ostala supruga vlasnika, Dragica Mandić, koju su svi zvali Keva. „Na mojim prvim Filmskim susretima doživeo sam nešto jako lepo, što nisam nikad zaboravio. Jedne večeri sa Josifom Tatićem i Farukom Begolijem malo sam više slavio, i popilo se… I zaspali smo u bašti kafane “Amerikanac”. Ujutru nas je našla Keva. Odmah nam je rekla da će da nam skuva čorbu da se oporavimo. Majku nisam nikad imao, ali sam tada osetio šta znači imati Kevu. I mnogo puta posle toga sam osetio takvu ljubav u Nišu“ – seća se Petar Božović.

amerikanac-restoran-01

Jedan od onih koji se s nostalgijom sećaju legendarnog restorana je i hrvatski glumac Igor Galo. „Bilo je to kultno mesto. Nikad nisam video nešto slično u svom životu. Kad sam prvi put došao, bio sam jako mlad. Video sam da zajedno sede Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Cica Perović… Neponovljiva garnitura glumaca, takve veličine. Ja kao da sam pao s neba, bilo mi je tek 20 godina. To su bila duhovna nadmetanja, nije to bilo samo jedi i pij. To je bilo u okruženju gde sede takvi ljudi, šta se tu pričalo i kakve su se stvari događale… To je ono čemu služi prava srpska kavana. To je mesto gde se kreira život u univerzalnom. Kavana je kreativni čin. “Amerikanac” je bio u punom zamahu sedamdesetih i osamdesetih godina. I on se raspao, kao i naša bivša zemlja“ – pomalo setno kaže Galo.

Pored svih kvaliteta kojima raspolaže, restoran “Amerikanac” nudi mogućnost organizovanja proslava i obeležavanja značajnih jubileja, svakodnevnog uživanja u jednoj od najlepših bašti u gradu, u specijalitetima kuće i muzici uživo.

Bilo da je u pitanju dolazak na ručak, večeru ili obeležavanje nekih važnih i velikih datuma, bašta kod “Amerikanca” je pravi i nepogrešivi izbor, a tamo će vas sačekati specijaliteti kuće poput jela sa roštilja, teleće glave i repova, kao i nezaobilazne sarmice u vinovom listu, koje prate sveže salate i kvalitetna ponuda pića. Sami izaberite svoju kombinaciju.

Kokan Mandić, bivši vlasnik “Amerikanca”, kaže da mu je u sećanju ostala 1971. godina kad je na Filmske susrete došla ekipa filma “Skupljači perja”. „Ta je godina bila posebna, kakvi su sve glumci bili gosti. Sećam se da su Olivera Vučo i Bekim Fehmiu igrali čoček na stolu. Trubu im je svirao nedavno preminuli Feat Sejdić. On je još bio nepoznati muzičar. Bili su oduševljeni njegovom muzikom. Posle ga je Katarina vodila sa sobom i pomogla mu da napravi muzičku karijeru“ – kaže Kokan.

amerikanac-restoran-02

 

I jedan od najpoznatijih holivudskih parova – Elizabet Tejlor i Ričard Barton, bio je jednog leta u “Amerikancu”. Bilo je to 1973. godine kad je na Filmskim susretima prikazan film “Sutjeska” u kome je slavni glumac igrao Tita.

(u tekstualnom delu prezentacije restorana korišćeni su delovi teksta objavljenog u dnevnom listu „Blic“ 06.11.2017. godine, autorke Vesne Torović)

Global Digital Clinik