Rekonstruisana još jedna operaciona sala u Vojnoj bolnici u Nišu

Operaciona sala namenjena mikroinvazivnoj hirurgiji iz oblasti hirugrije zglobova u Vojnoj bolnici Niš; Foto: Ministarstvo odbrane
Operaciona sala namenjena mikroinvazivnoj hirurgiji iz oblasti hirugrije zglobova u Vojnoj bolnici Niš; Foto: Ministarstvo odbrane

Još jedna operaciona sala u niškoj Vojnoj bolnici je rekonstruisana.

Nova operaciona sala u Odeljenju za hirurške bolesti Vojne bolnice Niš namenjena je minimalno invazivnoj abdominalnoj hirurgiji i opremljena je video laparoskopom s pratećim setovima za savremene vrste operativnih zahvata.

Otvaranju je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je istakao da je prvi put posle 50 godina pokrenuta je velika rekonstrukcija Vojne bolnice Niš.

„Naglasio bih i da će u Vojnoj bolnici Niš u narednom periodu biti rekonstruisano sve, i novi blok, i centralni razvod gasova, biće nabavljena i nova oprema u vrednosti od skoro milion evra. Nadam se da ćemo tada moći da računamo i na prostor za magnetnu rezonancu, to nedostaje i Gradu Nišu i ovoj bolnici. Ideja je da ova bolnica bude opremljena svime potrebnim kako pacijenti ne bi morali da idu u druge bolnice i gradove“, zaključio je Vulin.

U adaptaciju hirurškog bloka niške vojne bolnice iz vojnog budžeta izdvojeno je oko 13 miliona dinara. U sledećoj fazi biće renovirano odeljenje intenzivne nege.

Vojna bolnica Niš
Vojna bolnica Niš; Foto: Ministarstvo odbrane

Podsetimo, pre mesec dana u niškoj Vojnoj bolnici otvorena je adaptirana i uređena operaciona sala za mikroinvazivnu hirurgiju iz oblasti hirugrije zglobova. Opremljena je video artroskopom sa pratećim setovima za određenu vrstu rekonstrukcije zglobova, a sastavni deo opreme čini i rentgen aparat.

Kao i prethodna operaciona sala i ova je, osim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na raspolaganju civilima i svakom osiguraniku.

Inače, u svom sastavu Odeljenje za hiruške bolesti Vojne bolnice Niš postoji sedam odseka: odsek za opštu hirurgiju; odsek za ortopediju i traumatologiju; odsek za urologiju; operacioni blok sa sterilizacijom; odsek za anesteziologiju;odsek za intenzivno lečenje; odsek za ginekologiju sa savetovalištem.