Raspisuje se peti Konkurs za gradsku književnu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“

konkurs književnika

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i Grad Niš sa Niškim kulturnim centrom raspisuju Konkurs za gradsku književnu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“ za najbolji književni rukopis napisan na srpskom jeziku.

Konkurs gradske književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ otvoren je od 30. oktobra zaključno do ponoći 30. novembra 2021. godine. Književni stvaraoci iz Srbije i inostranstva konkurišu isključivo u elektronskoj formi, slanjem dokumenta u Vord formatu, sa neobjavljenim književnim rukopisom knjige proze, poezije ili drama. Uz rukopis obavezno je poslati bibliografiju i biografiju sa fotografijom i kontakt podacima, na adresu Društva:
konkurs@drustvoknjizevnika.com

Ova književna nagrada čuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, a odlukom Skupštine Grada Niša od 2019. godine postaje zvanična gradska književna nagrada.

Nakon prethodno objavljenog užeg izbora rukopisa, ime dobitnika nagrade biće objavljeno 3. aprila 2022. godine na datum kad je rođen Slaviša Nikolin Živković.
Pojedini delovi iz prispelih, a nenagrađenih rukopisa, predlogom žirija i uz pristanak stvaraoca, mogu biti objavljeni u književnoj periodici.

Dosadašnji laureati ove književne nagrade su Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Miloš Grozdanović i Dragan J. Ristić za rukopis „Marfijeva došaptavanja“, novu knjigu priča koju će Društvo književnika predstaviti do kraja godine na svečanosti u Narodnom pozorištu u Nišu, prilikom dodele Nagrade Slaviša Nikolin Živković.