Raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika nenasilju u čast Vuka Stoiljkovića

spomenika
Foto: Konstantin Kamenov

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj raspisala je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda spomenika koji će biti podignut u čast brutalno ubijenog Vuka Stoiljkovića.

Odluka o podizanju spomenika donešena je juna ove godine, a inicijator je Vukova majka, Mirjana Stoiljković.

Spomenik će biti podignut u ime nenasilja, a Mirjana je podnela zahtev Savetu za kulturno stvaralaštvo u znak opomene i sećanja na sve tragično preminule mlade osobe, žrtve bezumnog nasilja, navodi se u dokumentaciji.

Spomenik će biti podignut u centralnom delu zelene površine kružne forme u jugoistočnom delu parka Svetog Save. Elementi konkursnog rešenja mogu tretirati i zelenilo u okviru kružne forme ukoliko doprinose unapređenju koncepcijskog sklopa rešenja, ističe se u opisu projekta i dodaje da visina i volumetrija nije unapred određena, niti ograničena.

Komisija će ocenjivati koncepcijski odnos prema temi i materijalizaciju koncepta, originalnost ideje, uverljivost i komunikativnost rešenja, kao i estetski, likovni i oblikovni kvaliteti rešenja.

Nagrada pobedniku konkursa biće u iznosu od 50.000 dinara.

Predloge zainteresovani mogu poslati do 26. oktobra, detalje mogu pogldati OVDE.

Da podsetimo, Vuk Stoiljković ubijen je  u 20 časova 10. februara 2014. godine. Izboden je 4 puta ispred kafića “Petar” u parku Svetog Save, a napadač mu je probio glavnu arteriju. Ubica je pobegao, ali ga je policija kasnije identifikovala.

Počinitelj krivičnog dela je dobio prvobitno 12 i po, a zvanično 12 godina zatvora. Olakšavajuća okolnost je ta što je ubica u tom momentu imao 19 godina.