Rak dojke vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. Udruženje žena “Budite uz nas” organizuje trku podrške

Udruženje žena obolelih i lečenih od karcinoma “Budite uz nas” iz Niša, organizuje kulturno-sportsku i humanitarnu manifestaciju povodom Medjunarodnog meseca borbe protiv raka dojke. Trka u Niškoj tvrđavi održaće se 28. oktobra u 10 h.

Cilj manifestacije je osnaživanje žena, koje prolaze ili su prošle proces lečenja raka dojke, kao i osvešćivanje gradskih institucija, kako bi se skrenula pažnja na važnost zdravog načina života, kao i kulture življenja.

Kako poručuju organizatori, “da zajedno skrenemo pažnju kako na ovaj događaj tako i na važnost i značaj očuvanja zdravlja žena kroz redovne kontrole kao i da damo jasnu poruku da je kancer izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.”

Rak dojke je vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji je registrovano 4494 novoobolelih i 1766 umrlih žena od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 67,2 na 100.000, a stopa umiranja 20,7 na 100.000 žena.

U odnosu na prethodni period, zabeležen je porast uzrasno-specifičnih stopa obolevanja od 40. godine života, a najviše stope obolevanja su zabeležene u najstarijim uzrastima – od 60. do 74. godine života.

Kada govorimo o umiranju od malignih tumora dojke primećuje se blagi porast već u uzrastu od 45. godine, ali najviše stope umiranja su i dalje u uzrastima od 55. do 74. godine života.

Visoke stope obolevanja u uzrastima od 55. do 74. godine prate u istim uzrastima i visoke stope umiranja, što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena tog uzrasta, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.

Global Digital Clinik