Kada đaci sade krompir, luk, lavandu… Učeničke zadruge iz Sićeva i Gabrovca dobile podsticajna sredstva od grada

Učeničke zadruge „Nadeždine pčelice“ OŠ „Nadežda Petrović“ iz Sićeva i „Branko“ OŠ „Branko Radičević“ iz Gabrovca moći će da unaprede rad zahvaljujući odobrenim podsticajnim sredstvima putem Konkursa za izbor korisnika sredstava Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša za 2023. godinu, za realizaciju mere „Unapređenje aktivnosti na selu kroz podršku učeničkim zadrugama u ruralnim područjima“.

Ukupna vrednost investicije za Učeničku zadruga „Nadeždine pčelice“ iznosi 248.600 dinara za nabavku destilatora za eterična ulja i sadnica lavande i ukupna vrednost investicije za Učeničku zadugu „Branko“ iznosi 248.000 za postavljanje plastenika.

Na ovaj način grad, obezbeđujući podršku poljoprivrednoj proizvodnji, teži da pruži doprinos održivosti ruralnih područja na kojima su učeničke zadruge locirane.

Obe zadruge u okviru poljoprivredne sekcije sade razne poljoprivredne kulture poput krompira, crnog luka, graška, pasulja i lejki.

Učenička zadruga „Nadeždine pčelice“ je podigla zasad šljiva u novembru 2021. godine zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva prosvete, a nabavila je i solarnu sušaru za sušenje voća, povrća i lekovitog bilja.

Obe zadruge imaju za cilj razvijanje pozitivnog odnosa učenika prema radu i profesionalne orijentacije, povezivanje nastave sa svetom rada, razvijanje svesti o odgovornosti za preuzete obaveze, kao i razvijanje pozitivnog odnosa prema timskom radu i preduzetništvu.

Učenici tih škola imaju mogućnost da, praktično koristeći prednost sredine u kojoj žive, svoje buduće zanimanje vežu za poljoprivrednu proizvodnju ili vide mogućnost za ostvarivanje dodatnog prihoda.

U okviru ovih zadruga takođe se izrađuju suveniri na CNC mašinama. Učeničke zadruge koriste sredstva za nabavku nastavnih sredstava za unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada, nagrađivanje učenika koji ostvaruju odlične rezultate, kao i humanitarne akcije.

Neguje se kolektivni odnos među učenicima, zajednička saradnja učenika, nastavnika i roditelja, razvijaju se radne navike, kreativnost, inicijativa i odgovornost  u  radu.