Radnica preminula nakon što je doživela infarkt u fabričkoj hali

Foto: N1

Radnica turske kompanije Aster tekstil u Nišu A. I. (39) preminula je u petak, 3. marta od posledica akutnog infarkta koji je doživela na radnom mestu, saznaje portal N1. Prema rečima njene koleginice, nesrećna žena se nešto ranije tog dana požalila da joj je loše, ali joj, kako tvrdi sagovornica portala N1, nadređeni nisu dopustili da napusti fabričku halu da bi se javila lekaru.

„Ženi je bilo loše, pa je pitala da izađe s posla da ode do ambulante koja se nalazi na stotinak metara od fabrike. Nadređeni je nisu pustili i žena je posle nekog vremena kolabirala“, ispričala je za portal N1 radnica fabrike Aster tekstil, koja je iz razumljivih razloga zamolila da ne objavljujemo njeno ime i prezime.

Radnica je u Klinički centar Niš dovežena sa jedva vitalnim funkcijama.

Informacije o tragičnom događaju zatražili smo i od poslovodstva fabrike Aster tekstil, koje je, izražavajući duboko žaljenje zbog gubitka koleginice, potvrdilo da je radnica niškog pogona te kompanije preminula nakon što joj je pozlilo na radnom mestu, ali je demantovalo tvrdnje izvora portala N1 u toj fabrici da pokojnoj A. I. prethodno nije bilo dopušteno da se javi lekaru.

Prema navodima iz kompanije, A. I. je rekla da se zbog istih tegoba kao tog dana prethodnog vikenda javila u zdravstvenu ustanovu i da joj nakon pregleda medicinski radnici nisu zadržali na bolničnom lečenju, niti su je uputili da se javi izabranom lekaru radi otvaranja bolovanja.

Dalje se navodi da je ekipa Hitne pomoći došla na lice mesta i odmah je pregledala, odradila EKG i dala terapiju, nakon čega su je prisutne kolege prenele do saniteta koji ju je odvezao na lečenje u Klinički centar Niš, gde je i operisana.

Jedna od koleginica preminule, koja je takođe insistirala na anonimnosti, ispričala je novinaru N1 da je A. I. „danima bilo loše, ali je dolazila na posao“.

„Ne znam da li su joj nadređeni branili da prekine rad i javi se lekaru“, dodala je radnica s kojoj su razgovarali.

Zaposleni su se požalili i na odnos koji prema njima imaju menadžeri proizvodnje, specijalisti za normu i supervizori, tvrdeći da trpe mobing.

„Kada se obratimo HR upravi za pomoć, oni nas ne čuju i ne zanima ih šta se dešava u hali. Kada je cela firma bila na kolektivnom odmoru, mala grupa radnika je radila jer im je rečeno da nemaju prava na godišnji odmor zato što su bili na bolovanju. Radnicama koje se vrate sa porodiljskog bolovanja preti se da će, ako ne potpišu ugovor kojim pristaju na rad prekovremeno i subotom, dobiti momentalni otkaz“, napisali su u dopisu radnici fabrike Aster tekstil.

Izvor: N1