PU Niš najavljuje pojačanu kontrolu važenja registracionih nalepnica

pu niš
Foto: Ilustracija, MUP

PU Niš najavila je da će njeni pripadnici u narednom periodu pojačati aktivnosti u cilju otkrivanja prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka roka važenja registracione nalepnice.

Za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja koristiće se i kamere za video nadzor saobraćaja u gradovima, na autoputevima i graničnim prelazima, kao i nove kamere na patrolnim vozilima, navodi se u saopštenju PU Niš.

Podsećaju da nakon 60 dana od isteka važenja registracione nalepnice, nije moguće izvršiti njeno produženje sa istom registarskom oznakom. Tada je neophodno vratiti registarske tablice i podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole i registarskih tablica. Tako se troškovi produžetka registracije značajno uvećavaju.

Policijski službenik koji u saobraćaju zatekne vozača koji upravlja vozilom kome je istekao rok važenja nalepnice, izdaće vozaču prekršajni nalog. Vozilo će biti isključeno iz saobraćaja i od vozaču oduzete registarske tablice.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima

Prema zakonu motorno i priključno vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice.

Vlasnik odnosno korisnik registrovanog vozila, koji u roku od 60 dana od isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice, je dužan da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao.  Tablice se vraćaju čak i kada takvo vozilo ne koristi u saobraćaju.

Za nevraćanje tablica propisane su novčane kazne :

  • 10.000 do 20.000 dinara, ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik fizičko lice,
  • kazna u fiksnom iznosu od 20.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik preduzetnik i
  • kazna od 50.000 do 600.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik pravno lice.

Štetu u slučaju saobraćajne nezgode koju izazove vozač vozila kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, odnosno rok polise osiguranja, nadoknađuje Udruženje osiguravača Srbije.

Međutim, regresni zahtev u visini isplaćenog iznosa naknade štete, kamate, sudskih i drugih troškova ostvaruje se kasnije od vlasnika vozila, bez obzira na to ko je upravljao vozilom u nezgodi.

Dostava hrane u Nišu