Prvobitni instinkt: Premijera predstave koja na scenu dovodi gluve i čujuće glumce

Prvobitni instinkt
Glumci predstave "Prvobitni instinkt"

Prvobitni instinkt je predstava nastala u saradnji Gradske organizacije gluvih i nagluvih Niš i Akademskog pozoritša SKC-a. Biće premijerno prikazana u petak 16. oktobra u velikoj sali Studentskog kulturnog centra Niš.

Prvobitni instinkt će se već sutradan, 17. oktobra naći na Youtube-u i Facebook-u. Prvobitni plan bio je da glumci predstavu izvedu uživo pred publikom. Međutim, zbog epidemiološke situacije odlučeno je da igranje snimi i da se publici predstavi kao video performans.

Premijerno prikazivanje u sali SKC-a moći će da pogledaju članovi Gradske organizacije gluvih i nagluvih i Akademskog pozorišta, dok će publici ovaj video performans biti dostupan u subotu i nedelju 17. i 18. oktobra na internetu.

„Prvobitni instinkt“ je inspirisan romanom ,,Gospodar muva’’ Vilijema Goldina, a radnja predstave se odvija se u skloništu nakon izbijanja nuklearne katastrofe.

Naši junaci, čujući i gluvi, prinuđeni da ostave svoj život, navike i običaje, stvaraju novi jezik kojim će pokušati da se povežu i nastave da žive. Predstava govori o oslanjanju na intuiciju i nagon – bez reči, koristeći gest, mimiku i emocije, gde protagonisti ostvaruju vezu i taj osećaj prenose gledaocu. 

Ovaj projekat pod nazivom ,,Teatar kulturne razmene’’ pobednik je prošlogodišnjeg konkursa SUPERSTE CENTRIFUGA koji je i njegov pokrovitelj.

Autori projekta su Milica Lazarević, Mladen Milojković, Milica Bogdanović i Emilija Radovanović.

Režiju potpisuju Mladen Milojković, koji je zadužen bio i za scenski pokret i Milica Lazarević, koja je zadužena za kameru i montažu. Kostime i Scenografiju je radila Ivana Savić.

U glumačkoj ekipi su