Proverite svoje zdravlje besplatno i brzo na Bazaru zdravlja u Nišu

Besplatana i brza provera zdravlja van ordinacija
Besplatana i brza provera zdravlja van ordinacija

Iako bi na preventivni lekarski pregledi trebalo da budu navika svih građana ima i onih koji, što zbog straha od rezultata, što od lekara, retko kontrolišu svoje zdravlje.

Akcije koje sprovodi Dom zdravlja, takozvani “Bazari zdravlja“, imaju za cilj da preventivno deluju i da brže i u prijatnijoj atmosferi omoguće građanima da provere opšte zdravstveno stanje.

Prvi ovogodišnji Bazar zdravlja, koji organizuju Dom zdravlja Niš u saradnji sa GO Palilula biće održan u subotu, 5. maja u periodu od 10 do 12 časova na platou ispred Niškog kulturnog centra.

Vodeće uzroke obolevanja i umiranja u Republici Srbiji predstavljaju hronična nezarazna oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti – rak dojke, grlića materice i debelog creva), čijem nastanku i razvitku doprinose faktori rizika u najvećoj meri vezani za neadekvatno zdravstveno ponašanje, kao i za faktore nasleđa. Rizik nastanka ovih oboljenja se može redukovati ili eliminisati blagovremenom prevencijom.

Na Bazaru zdravlja zaposleni u Domu zdravlja Niš pružiće zainteresovanim građanima sledeće usluge: merenje krvnog pritiska, određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, savete u vezi pravilne ishrane sportista, podela edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života.

Promocija dobre primarne zdravstvene zaštite za sve

Ovakve aktivnosti Dom zdravlja sprovodi nekoliko puta godišnje ne samo u gradu već i u seoskim područjima, kako bi se promovisali zdravi stilovi života i smanjili broj novoobolelih i broja umrlih od hroničnih nezaraznih bolesti.

“I ove godine organizovaće se „Bazari zdravlja“ na različitim lokacijama u gradu, u maju, junu, julu, avgustu i septembru”, najavljuju lekari Doma zdravlja Niš.

Nakon ovakvih akcija dva do pet odsto Nišlija postane pacijent niškog Doma zdravlja. To pokazuje da jedan broj građana na ovakvim akcijama ili otkrije neki problem ili dobije savet da se javi lekaru.