Provera sigurnosti stabala u Nišu: Građani sada mogu angažovati Javno komunalno preduzeće “Mediana” uz pomoć rezistografa

Spomen park Bubanj; Foto: JKP
Zabrana kretanja tokom prvomajskih praznka. Foto: JKP "Mediana" Niš

Građani Niša koji se brinu da li su stabla u njihovim dvorištima sklona padu, moći će da plate Javno komunalnom preduzeću „Mediana“ proveru stanja stabala uz pomoć rezistografa.

Ovaj uređaj koji meri gustinu debla i sa sigurnošću pokazuje stanje drveća, niško komunalno preduzeće nabavilo je juna prošle godine, a cena usluga njegovog rada našla se u odluci „Medianinog“ Nadzornog odbora koju je Veće grada Niša usvojilo na poslednjoj sednici.

Direktor „Mediane“ Ivan Mihajlović rekao je da će uslugu rada rezistografa građani plaćati 3.900 dinara po stablu.

„Na zahtev skupština stanara možemo proveriti kvalitet svakog stabla na javnoj površini ukoliko se vizuelno ne može sa sigurnošću utvrditi da li je sklono padu. Mi to i radimo kada su u pitanju rekonstrukcije međublokovskog prostora. Skupštine stanara ne plaćaju tu uslugu, nju plaća grad“, objasnio je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, u protekle četiri godine radnici „Mediane“ posekli su na području grada 290 stabala, a posadili 6.000.

Izvor: Danas.rs
Global Digital Clinik