Protest u Nišu: Subota, 4. decembar od 14h ispred Skupštine Grada

protesti
Foto: FB

Na društvenim mrežama je kružila najava da će protest biti održan na kružnom toku kod Delta planeta u subotu 4. decembra u 14 sati, ali su organizatori  odlučili  da to nije dobra lokacija jer zatvara i Dom zdravlja i Vatrogasnu službu, pa će okupljanje početi ispred Skupštine Grada Niša u Ulici Nikole Pašića u 14 sati.

Prošle subote je protest trajao samo sat vremena u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu i drugim gradovima Srbije, a iz SEOS-a najavljuju da će blokade trajati i duže.

Kako stoji u zvaničnom dopisu Saveza ekoloških organizacija Srbije – SEOS sa protestima se nastavlja, jer je Zakon o referendumu predsednik Srbije Aleksandar Vučić već potpisao, a na potpis čeka Zakon o eksproprijaciji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da protesti i blokade puteva „nemaju nikakve veze sa ekologijom“ i najavio da će policija „reagovati u skladu sa svojom snagom i ovlašćenjima“ i „primeniti nasilje“.

Zato SEOS poziva policiju da se ove subote ne sklanja i da štiti građane.

Oni su na mrežama podelili i uputstvo građanima kako da se ponašaju na protestu.

Apelovano je na građane koji su bili žrtve nasilja, ili na koje se vrši bilo kakav pritisak, da se obrate SEOS-u mejlom (znamodanedamo@gmail.com), ili porukom na društvenim mrežama.

Za sada nema informacija iz policije da li je neka organizacija ili pojedinac prijavio skup u Nišu.