Proslavljeni saksofonista dolazi u Srbiju: Kenny Garrett na Nišvilu

Kenny Garrett
Kenny Garrett; Foto: Nišville

Alt saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer Kenny Garrett, nastupiće sa svojim kvartetom na otvaranju predstojećeg Nišvila, u četvrtak 9. avgusta.

Tokom zvezdane karijere duge več više od tri decenije, Kenny Garrett je stekao status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije.

Devetostruki je pobednik u konkurenciji alt saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina “Downbeat”.

Za albume koje je objavio pod svojim imenima imao je pet Grammy nominacija, a za album “Five Peace Band – Live” all stars postave koju su predvodili Chic Corea i John Mclaughlin (a u kojem su osim Garretta bili i Christian McBride, i Brian Blade ili Vinnia Colauita) dobio je i Grammy za najbolji jazz album 2010. godine.

Kenny Garrett; Foto: Nišville

Kenijev talenat prepoznat još u tinejdžerskim godinama

Garrett je rođen 1960. godine. Njegov otac, po zanimanju stolar, amaterski je svirao saksofon i preneo sinu ljubav prema instrumentu i pre svega – džezu.

Kenijev talenat ali stečeno instrumentalno umeće prepoznati su još u tinejdžerskim godinama, pa je jedan od prvih profesionalnih angažmana imao 1978. godine – ni manje ni više nego u Big Bendu Djuka Elingtona (koji je tih godina vodio Djukov sin Merser).

Usledila su angažovanja od strane jođ nekoliko poznatih muzičara (Freddie Hubbard, Woody Show, Dannie Richmond…) a “prošao” je i usavršavanje rezervisano samo za stvarno najbolje mlade muzičare, u džez instituciji “Art Blakey and Jazz Messengers”.

U toj postavi Kenny je snimio album “Feeling good” 1986. godine.

U žižu svetske džez javnosti dolazi ipak kao član sastava Milesa Davisa.

Ta saradnja je trajala pet godina tokom kojih je Garrett nastupao na turnejama širom sveta i snimio dva albuma: studijski “Amandla” (1989) i kolekciju snimaka sa koncerata (napravljenih u periodu 1988 – 1991) “Live Around the World” objavljenu 1996. godine.

Garrett je učestvovao i na poslednjem oficijelnom albumu Milesa Davisa “Miles & Quincy (Jones) Live at Montreaux”  animljenom 1991. godine, svega nekoliko meseci pre Davisove smrti.

Osim već pomenutih velikan, tokom dosadađnje karijere nastupao je i snimao sa još mnogo legendi džeza: Joe Henderson, Brad Mehldau, McCoy Tyner,  Pharoah Sanders,  Marcus Miller, Herbie Hancock, Bobby Hutcherson, Ron Carter, Elvin Jones, Mulgrew Miller…

Iako svestan činjenice da će ga mnogi uvek dovoditi u vezu sa Majlsovom ”fusion” fazom (ali to je sudbina i svih muzičara koji su saradjivali sa Majlosm pa i najvećih kao npr Herbie Hancock ili Wayne Shorter), kada je reč o solokarijeri, Garrett je u potpunosti oslonjem na akustičnu postavu i post-bop pristup.

Godine 2011. čuvceni “Berklee Music College” dodelio Garrettupočasni doktorat.

Pod svojim imenom, odnosno kao bandleader objavio je 19 albuma na kojima se u sviračknom smislu dokazao i kao vrhunski kompozitor i aranžer.

U poslednjih godinu dana nastupa širom planete promovišući novi album “Do your dance”, kako su ga kritičari opisali “svojevrsni plesni džez putopis” objavljen krajem 2016. na etiketi “Mack Avenue Records”.

Global Digital Clinik