Proslavljeni saksofonista dolazi u Srbiju: Kenny Garrett na Nišvilu

Kenny Garrett
Kenny Garrett; Foto: Nišville

Alt saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer Kenny Garrett, nastupiće sa svojim kvartetom na otvaranju predstojećeg Nišvila, u četvrtak 9. avgusta.

Tokom zvezdane karijere duge več više od tri decenije, Kenny Garrett je stekao status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije.

Devetostruki je pobednik u konkurenciji alt saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina “Downbeat”.

Za albume koje je objavio pod svojim imenima imao je pet Grammy nominacija, a za album “Five Peace Band – Live” all stars postave koju su predvodili Chic Corea i John Mclaughlin (a u kojem su osim Garretta bili i Christian McBride, i Brian Blade ili Vinnia Colauita) dobio je i Grammy za najbolji jazz album 2010. godine.

Kenny Garrett; Foto: Nišville

Kenijev talenat prepoznat još u tinejdžerskim godinama

Garrett je rođen 1960. godine. Njegov otac, po zanimanju stolar, amaterski je svirao saksofon i preneo sinu ljubav prema instrumentu i pre svega – džezu.

Kenijev talenat ali stečeno instrumentalno umeće prepoznati su još u tinejdžerskim godinama, pa je jedan od prvih profesionalnih angažmana imao 1978. godine – ni manje ni više nego u Big Bendu Djuka Elingtona (koji je tih godina vodio Djukov sin Merser).

Usledila su angažovanja od strane jođ nekoliko poznatih muzičara (Freddie Hubbard, Woody Show, Dannie Richmond…) a “prošao” je i usavršavanje rezervisano samo za stvarno najbolje mlade muzičare, u džez instituciji “Art Blakey and Jazz Messengers”.

U toj postavi Kenny je snimio album “Feeling good” 1986. godine.

U žižu svetske džez javnosti dolazi ipak kao član sastava Milesa Davisa.

Ta saradnja je trajala pet godina tokom kojih je Garrett nastupao na turnejama širom sveta i snimio dva albuma: studijski “Amandla” (1989) i kolekciju snimaka sa koncerata (napravljenih u periodu 1988 – 1991) “Live Around the World” objavljenu 1996. godine.

Garrett je učestvovao i na poslednjem oficijelnom albumu Milesa Davisa “Miles & Quincy (Jones) Live at Montreaux”  animljenom 1991. godine, svega nekoliko meseci pre Davisove smrti.

Osim već pomenutih velikan, tokom dosadađnje karijere nastupao je i snimao sa još mnogo legendi džeza: Joe Henderson, Brad Mehldau, McCoy Tyner,  Pharoah Sanders,  Marcus Miller, Herbie Hancock, Bobby Hutcherson, Ron Carter, Elvin Jones, Mulgrew Miller…

Iako svestan činjenice da će ga mnogi uvek dovoditi u vezu sa Majlsovom ”fusion” fazom (ali to je sudbina i svih muzičara koji su saradjivali sa Majlosm pa i najvećih kao npr Herbie Hancock ili Wayne Shorter), kada je reč o solokarijeri, Garrett je u potpunosti oslonjem na akustičnu postavu i post-bop pristup.

Godine 2011. čuvceni “Berklee Music College” dodelio Garrettupočasni doktorat.

Pod svojim imenom, odnosno kao bandleader objavio je 19 albuma na kojima se u sviračknom smislu dokazao i kao vrhunski kompozitor i aranžer.

U poslednjih godinu dana nastupa širom planete promovišući novi album “Do your dance”, kako su ga kritičari opisali “svojevrsni plesni džez putopis” objavljen krajem 2016. na etiketi “Mack Avenue Records”.