Nove takse za turiste koji letuju u Grčkoj

zakintos
Zakintos; Foto: Pixabay

Od 1. januara 2018. svi hoteli, vile, apartmani, studija i sobe za iznajmljivanje u Grčkoj dužni su da gostima obračunaju porez na boravak – takozvanu boravišnu taksu.

Plaćanje boravišne takse je uvedeno u hotelima od 1-5 zvezdica kao i ostalim smeštajnim kapacitetima (apartmanima, sobama, zasebnim vilama) koji primaju goste na jedan ili više dana, saopštilo je Minitarstvo finansija u Grčkoj.

boravisna taksa obrazac
Obrazac boravišne takse u Grčkoj; Foto: grckainfo.com

U kampovima i posebno određenim kategorijama, boravišna taksa se ne plaća, navodi sajt Grčkainfo

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po smeštajnoj jedinici – ne po osobi. U zavisnosti od vrste smeštaja iznosi: 

  • 4 € po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica 
  • 3 € po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdice 
  • 1,5 € po sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice 
  • 0,5 € po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice 
  • 0.5 € dnevno za privatne sobe, studija i apartmane. 

Boravišna taksa se plaća prilikom odjave iz smeštaja – neposredno pre odlaska. Vlasnik ili menadžer smeštaja ili hotela će vam izdati posebnu potvrdu o primanju uplate koja sadrži: datum izdavanja, ime osobe kojoj je smeštaj izdat, datume boravka, iznos naknade. 

Iako nijedan zvanična institucija Grčke nije objavila obaveštenje da će se kontrola plaćanja boravišne takse proveravati na graničnim prelazima, za svaki slučaj potvrdu sačuvajte do izlaska iz zemlje.

Podsetimo, u Italiji se raspon boravišne takse kreće od 2-7 evra po danu, u Španiji od 0.45-2.25 evra, a u Crnoj Gori 1 evro po danu.

U Srbiji boravišna taksa iznosi 50-140,00 zavisno od kategorije turističkog mesta.