Promocija knjige Nik Kejv i poetika prestupa Igora Cvijanovića

Foto: Niški kulturni centar

Promocija knjige Nik Kejv i poetika prestupa Igora Cvijanovića čiji su izdavači Kulturni centar Novog Sada i Partizanska knjiga, 2022 održaće se u Maloj Sali Niškog kulturnog centra u utorak, 4. aprila 2023. godine od 18.30 časova.

Učestvuju:

Igor Cvijanović, autor
Alen Bešić, urednik knjige
Tomi Aleksić, izvodi pesme Nika Kejva
Studija o Kejvovoj poeziji

Izdavačka kuća Partizanska knjiga objavila je, u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, studiju Igora Cvijanovića „Nik Kejv i poetika prestupa”, koji tog legendarnog australijskog rok muzičara predstavlja kao vrhunskog pesnika, pokušavajući da definiše dominantne faze u njegovoj muzici.

Poznat prevashodno kao prvorazredni prevodilac najsofisticiranijih anglosaksonskih autora, kakvi su Dejvid Foster Volas ili Kormak Makarti, Cvijanović se ovoga puta predstavlja i kao izvanredan poznavalac kako Kejvovog opusa, tako i različitih teorijskih pristupa književnosti.

Studija „Nik Kejv i poetika prestupa” je Cvijanovićev doktorski rad u kojem autor zauzima poziciju i dalje neuobičajenu za ovdašnje pojmove – centar njegovog istraživačkog interesovanja nije neka od manje ili više etabliranih figura visoke književnosti, već istinski heroj globalne popularne kulture u poslednjih nekoliko decenija.

Cvijanović Kejva vidi kao neupitnog, vrhunskog pesnika, a kroz čitavu studiju pokušava da definiše dominantne faze u poeziji znamenitog Australijanca, ne samo kada je u pitanju njegova solo karijera… Cvijanovićev precizni prolazak kroz četiri decenije dugu karijeru Nika Kejva pokazuje da ovaj nije samo muzički vizionar ili tragični junak vlastitog privatnog života, već izvorni, obučeni pesnik, koji svojim stihovima ne pristupa isključivo intuitivno – onako kako to neretko biva s rok zvezdama njegovog ranga,

Cvijanovićeva studija će, prema oceni izdavača, biti interesantna i atraktivna i najzagriženijim fanovima tog autora, dok će za one kojima je Kejv nedovoljno poznat biti neka vrsta uputstva za dalje uživanje u pločama i stihovima koji su menjali istoriju rokenrola, ali i popularne kulture kao takve. .

Igor Cvijanović (1979, Tuzla), završio je osnovne i magistarske studije engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je prevode proze Džona Barta, Eni Pru, Krisa Abanija, Rejfa Larsena, Džojs Kerol Outs, Dejvida Fostera Volasa i dr. Dobitnik je Nagrade za prevod godine Društva književnika Vojvodine (2012).