Proleće stiže 20. marta, ali samo kalendarski: Zima još ne odlazi

Proleće stiže 20. marta, ali samo kalendarski: Zima još ne odlazi
Proleće stiže 20. marta, ali samo kalendarski: Zima još ne odlazi

Proleće će početi u utorak, 20. marta, u 17 sati i 15 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Na dan početka proleća Sunce u Srbiji izlazi u 5 časova i 41 minut, a zalazi u 17 časova i 50 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 9 minuta, a noć 11 sati i 51 minut.

Na dan prolećne ravnodnevnice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, objašnjavaju iz društva.

Oni podsećaju i da se u noći između subote i nedelje, 24. i 25. marta, prelazi na letnje računanje vremena kada kazaljke na satu treba pomeriti jedan sat unapred.

Vremenska prognoza

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i osetno hladnije sa pojavom jutarnjih mrazeva, od minus 4 stepena do nule, i dnevnom temperaturom znatno ispod prosečnih vrednosti.

Najviše kiše očekuje se ujutro i pre podne na jugu i istoku Srbije, lokalno preko 20 mm za 12 sati, dok će u ostalim krajevima padavine biti slabije i u prekidima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na planinama će kiša preći u sneg, a kratkotrajan sneg rano ujutro moguć je ponegde i u nižim predelima na severu Srbije.

Posle podne u većem delu prestanak padavina, a novo naoblačenje očekuje se u toku noći, uslovljavajući na severozapadu Srbije sneg, u centralnim krajevima mesovite padavine, kiša i sneg, a na jugu i istoku kišu.

Vetar slab i umeren, severozapadni, na planinama i istoku ujutro i pre podne povremeno jak. Uveče i u toku noći skretanje vetra na istočni i jugoistočni pravac, u košavskom području u pojačanju.

Najniža temperatura od minus 2 stepena na severu Vojvodine do plus 10 C na jugu Srbije. Najviša temperatura od 1 C na severu do 13 C na jugu.

I narednih sedam dana, do 25. marta, osetno hladnije sa čestom pojavom padavina, jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom znatno ispod prosečnih vrednosti.

U ponedeljak na severozapadu Srbije i planinama sneg i stvaranje ili povećanje visine sneznog pokrivaca, u centralnim i istočnim krajevima i kiša i sneg, a na jugu kiša.

U utorak slabljenje i kratkotrajni prestanak padavina. Od srede do petka oblačno sa snegom u svim krajevima uz stvaranje snežnog pokrivača. Moguće su i obilnije padavine.

Od subote manji porast temperature i delimično razvedravanje.