Projekat „Umetnički kaleidoskop” predstavlja umetnike juga Srbije

Projekat „Umetnički kaleidoskop” čiji je cilj da predstavi umetnike juga Srbije i biće realizovan 20, 21. i 22. oktobra. Program tih dana počinje u 17 časova i traje do 20 časova. Sve aktivnosti se održavaju u Književno-memorijalnoj spomen-sobi Sremac/Miljković, u ulici Aleksandra Nenadovića 2.

Akcenat će biti na književnom i likovnom stvaralaštvu mladih i neafirmisanih autora, sa posebnim osvrom na autore iz ranjivih društvenih grupa koji kroz svoja dela menjaju pogled na svet.

„Umetnički kaledioskopˮ otvoriće izložba likovnih radova mladih umetnika/-ica (Mila Živković, Neda Ignjatović, Srećko Stanojević, Mihajlo Puzić, Aleksandar Zdravković i Vojin Miljković) u 17 sati.

Nakon toga slede scenske igre koje izvodi glumac Mladen Milojković iz „Teatro Dance Studia”.

Drugi dan (subota 21. oktobar) rezervisan je za tribinu „Literalni dijalozi: istraživanja i razmiljanja”. Na tribini govore profesori sa Filozofskog fakuteta u Nišu: prof. dr Goran Maksimović, doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković i doc. dr Aleksandra Janić sa Departmana za srbistiku, a početak je zakazan za 18 sati. Publika će imati priliku da čuje i postavi pitanja u vezi sa značajem istorije srpske književnosti i njene geneze, jezičkih aspekata u njene recepcije i distribucije, kao i teorijskih (savremenih) pristupa.

Treći i poslednji dan povećen je osobama sa invaliditetom koje ruše granice koristeći umetnost u te svrhe. Na samom početku večeri biće reči o onima koji svojim primerom menjaju sve(s)t bilo kroz pisanu reč, stih, oblik i boju ili neki drugi umetnički vid izražavanja, sa posebnim akcentom na aktivizam u umetnosti. Takođe, biće organizovana i tribina pod nazivom „Umetnost, put u vidljivost“ na kojoj govore novinari Milan Stojanović, Ivana Marković i Jelena Jocić. Biće prikazana i mini-izložba mališana sa autizmom a u saradnji sa Organizacijom „DAN” iz Niša.

Organizatori projekta su neformalna grupa „Filolozi” koju čine studenti Srbistike i članovi redakcija dva elektronska časopisa-„Bez limita” i „Kliše”.