Projekat “Otvori plavi krug” za osobe koje pate od dijabetesa i gojaznosti

dijabetesa
Foto: PR "Otvori plavi krug"

Dom Zdravlja, zajedno sa  EBERS asocijacijom i Planinarskim klubom „Železničar“, organizuje besplatne planinarske šetnje. Šetnje su namenjene za sve osobe sa dijabetesom, gojazne osobe i sve one koje su u riziku od ovih bolesti. Okupljanje šetača zakazano je u 11 časova, a ruta je od Kameničkog Visa do Cerjanske pećine.

Ovaj projekat fokusira se na prevenciju dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama. Prvi put se održao u Beogradu 2020. godine, a kasnije se proširio i na Čačak. U Čačku su šetnje organizovane aprila i maja ove godine, a sada je na redu i Niš. Šetnje će se održavati jedne subote u mesecu, sa početkom u 11 časova.

Šetnju će pratiti medicinske sestre, zajedno sa stručnim planinarima i oni će se zajedno postarati da ova šetnja bude bezbedna za sve posetioce.

Takođe, svi oni koji žele da planinare i uče o zdravom načinu života su dobrodošli. Svako će moći da razgovara sa lekarima i medicinskim radnicima i na ovaj način sebe edukuje o dijabetesu, gojaznosti, kao i zdravom načinu ishrane i života.

Šetačima će biti omogućeno merenje nivoa šećera u krvi pre i nakon šetnje.

Projekat „Otvori plavi krug“, kao deo globalne inicijative „Gradovi koji menjaju dijabetes“, realizuje se uz zajedničku saradnju i podršku Skupštine Grada Beograda, Medicinskog fakulteta, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja obolelih od dijabetesa tipa 2 „Krug dvojke Srbije“, Udruženja obolelih od dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“, Beogradskog trkačkog kluba, Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, kompanije Novo Nordisk i portala Stetoskop.info.

Zainteresovani za besplatne planinarske šetnje mogu se prijaviti mejlom na ebersasocijacija@gmail.com, a za učesnike su obezbeđeni prevoz i užina.