Prof. dr Vera Ignjatović: Nišlijka koja je sa 24 godine postala doktor nauka na Univerzitetu u Australiji

prof.. dr vera ignjatović
Vera Ignjatović sa studentima

Prof. dr Vera Ignjatović, rođena je Nišlijka, koja više od 40 godina živi i radi u Australiji. Studirala je na Monash Univerzitetu, a 2000. godine bila je i deo reprezentacije Australije na letnjim olimpijskim igrama.

Prof. dr Vera Ignjatović je bila deo tima koji je osnovao istraživačku laboratoriju za hematologiju 2001. godine. Ono što se posebno ističe u njenoj i više nego bogatoj biografiji jeste njen veliki doprinos u definisanju starosnog razvoja hemostatičkog sistema i upotrebi antikoagulansa kod dece. Ova Nišlijka voli svoj rodni grad i vrlo često dolazi u Niš.

Prof. dr Vera Ignjatović

„Nedostaje mi Niš, nedostaju mi ljudi. Kada sam u Nišu volim da idem u Planinarski dom. Tamo sam stalno. Imam dosta prijatelja koji se znaju i ne viđaju se, a kada dođem onda se skupe i shvate da se nisu videli od mog poslednjeg dolaska. (smeh) Imam malo rodbine u Nišu, malo više u Prokuplju. Mama je iz Vranja, ali njeni sestra i brat su u Prokuplju. Volim tu vožnju do Prokuplja, tu na putu ima jedno brdo gde se vidi prelepa panorama“, kaže profesorka Ignjatović. „Imam male devojčice, bliznakinje – četiri i po godina imaju. Pričam sa njima isključivo na srpskom jeziku i od rođenja im pevam „Tamo daleko“, to je kao uspavanka ili „Pukni zoro“ , vrlo često i zaplačem“, dodaje.

Profesorka Ignjatović ima počasno mesto u pedijatriji u Kraljevskoj dečijoj bolnici u Melburnu.

Ona posebno ističe to da su naučnici iz Srbije veoma cenjeni u svetu.

„Važno je da mladi naučnici znaju da su stručnjaci iz Srbije veoma cenjeni u svetu. Ne bi trebalo da se gleda na izlazak iz Srbije, kao na negativnu stvar. To može da se iskoristi kao nešto pozitivno. To neko iskustvo sa strane se dosta ceni i može puno značiti za postizanje novog nivoa u razmišljanjima i načinu rada i poslovanja. Ako Srbija želi da napreduje, potrebno je u Srbiju doneti nova iskustva. Dakle, znajte da su mladi naučnici cenjeni, da su naše škole cenjene i po tom pitanju smo u plusu u odnosu na neke druge države. Sve je moguće, samo je potrebno verovati i stupiti u kontakt sa ljudima“, zaključuje profesorka Ignjatović.

Podsetimo, profesorka Ignjatović govoriće na ovogodišnjoj konferenciji „Neka bolja budućnost“, koja se održava 30. oktobra na platformama organizacije „Nađi Raula“. Konferencija je nastala na ideju nekadašnjeg studenta Mašinskog fakulteta u Nišu, Jovana  Milića.

 „Kao studenti prošle godine smo odlučili da nagradimo mlade i talentovane ljude. Međutim, mladim ljudima je potrebna i podrška u vidu stipendiranja i sličnog. Zato smo se odlučili da oformimo konferenciju „Neka bolja budućnost“, čiji je osnovni cilj da oni koji mogu da pomognu saslušaju mlade i talentovane ljude“, izjavio je Jovan Milić i dodao. „Usled trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnja konferencija biće organizovana u digitalnom formatu. Članovi našeg tima su napravili jedan divan video/audio događaj, tako da sve posetioce 30. oktobra očekuje puno zanimljivosti.“

Konferencija “Neka bolja budućnost”: Mladi talenti Srbije u Kovid vremenu