Privatni vrtići u Nišu izjednačeni sa vrtićima iz sastava PU Pčelica.

Privatni vrtići u Nišu izjednačeni sa vrtićima iz sastava PU Pčelica
Privatni vrtići u Nišu

Privatni vrtići su, iz ugla gradskog budžeta i Grada, potpuno izjednačeni sa vrtićima iz sastava Predškolske ustanove Pčelica.

Cilj je da se u što većoj meri smanje liste čekanja i da u dogledno vreme stvore uslovi da nijedno dete u Nišu ne bude bez mogućnosti da ide u vrtić, rekao je Gradonačelnik Niša Darko Bulatović tokom obilaska vrtića Meda, Maza i Dečiji kutak u kojima se boravak mališana finansira javnim sredstvima.

Grad je ove godine izdvojio 78 miliona dinara za ukupno šest privatnih predškolskih ustanova i u kojima boravi 550 dece. Za taj broj je i smanjena lista čekanja, i to je i naš glavni cilj”, rekao je Bulatović i naglasio da ovakva praksa predstavlja i uštedu, jer  približno toliko košta i izgradnja jednog vrtića na primer, i to za mnogo manji broj dece, i da tome treba dodati i troškove za održavanje, plate zaposlenih i troškove boravka dece.

I vlasnice tri vrtića koje su posetili Gradonačelnik Bulatović, resorna većnica Tijana Đorđević Ilić i direktorka Pčelice, Marina Stanković, Danijela Gocić i Gorica Trkulja slažu se da je ovakav vid saradnje koristan za obe strane.

Sa jedne strane  za veći broj dece obezbeđuje se mesto u obdaništu, a sa druge strane stvaraju se i uslovi za razvoj preduzetništva, povećanje kapaciteta i poboljšanje uslova boravka dece i, na kraju, za zapošljavanje stručnih ljudi koji će o toj deci brinuti.

Takođe, tokom posete je naglašeno i da nikakvih prepreka za roditelje ne sme biti ni kada je u pitanju izdavanje potvrda o nemogućnosti upisa dece u neki od vrtića Pčelice, i da svako ko ispunjava osnovne uslove za upis dece u vrtić, ima podjednako pravo da to učini u javnom ili privatnom vrtiću, u zavisnosti od slobodnih mesta.

Predškolska ustanova – vrtići “Meda”

Predškolska ustanova, vrtić “Mazza”

Predškolska ustanova “Dečiji kutak”