Pripadnicima MUP-a angažovanim na gašenju požara na Eviji dodeljene novčane nagrade

evija
Foto: MUP

Pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Helikopterske jedinice i medicinski tim Odelјenja za zdravlјe zaposlenih i bezbednost na radu, koji su bili angažovani na gašenju požara u Grčkoj, na svečanom prijemu u Palati „Srbija“ odato je priznanje za uložene nadlјudske napore u borbi sa vatrenom stihijom i dodelјene novčane nagrade.

Vatrogasci koji su gasili požar na Eviji nagrađeni su od Ministarstva unutrašnjih poslova, ali njihov trud i pomoć koju su pružili grčkom narodu odlučile su da nagrade i „Eurobank“ i „Direktna banka“, koje su  su im uručile ček od 50.000 evra, koji će biti podelјen između pripadnika MUP-a, članova ekipa koje su učestvovale u gašenju požara.

„Nagrada koju ste dobili je nagrada zahvalnosti koju niste tražili i očekivali. Niko od vas nije pošao na ovaj zadatak pitajući šta će dobiti, koliko će ostati, da li će to biti pretnja za njega, njegovo zdravlјe, porodicu. Niko od vas nije pitao da li će biti nagrađen. Čim ste stigli, ušli ste u borbu sa vatrenom stihijom“, rekao je Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Otpravnica poslova u Ambasadi Republike Grčke u Beogradu Ekatarina Rapti zahvalila se Vladi Republike Srbije za doprinos koji su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova dali u gašenju ogromnih požara koji su nedavno zahvatili Grčku i istakla da će grčki narod uvek ceniti i pamtiti bratsko prijatelјstvo srpskog naroda.

„U ovim teškim vremenima, dragocena podrška Vlade Republike Srbije i ogromni izrazi simpatije i solidarnosti srpskog naroda dotakli su sve Grke i u njihovo ime ja vam odajem priznanje i najdublјe poštovanje i zahvalnost“, navela je Rapti.

Prema njenim rečima, ogromni napori, snaga, hrabrost i odlučnost u borbi protiv vatre srpskih vatrogasaca dokaz je da su činovi hrabrosti još uvek mogući.

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Vlado Plemić, koji je bio šef srpskog tima u Grčkoj, istakao je da su članovi tima ponosni što su ispunili zadatak.

„Otišli smo u Grčku da pomognemo bratskom narodu, damo svoj maksimum,  kako bi se izbegle lјudske žrtve, smanjila materijalna šteta i što pre likvidirao požar“, naveo je Plemić.

Odmah po izbijanju katastrofalnih požara koji su zahvatili Grčku, pomoć kolegama i grčkom narodu u gašenju požara na ostrvu Evija pružilo je 36 pripadnika Sektora za vanredne situacije  sa 14 vozila i 13 pripadnika Helikopterske jedinice sa tri helikoptera, dva „Bel 212“ i „H-145“, kao i medicinski tim Odelјenja za zdravlјe zaposlenih i bezbednost na radu sa tri lekara.