Preventivni pregledi u Domu zdravlja u okviru Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke

dom zdravlja
Foto: arhiva

Sve zainteresovane osobe imaju priliku da od zdravstvenih profesionalaca saznaju nešto više o mogućnostima prevencije, rane dijagnostike i lečenja raka dojke i da na medicinskom modelu savladaju tehniku samopregleda dojke, saopštavaju iz niškog Doma zdravlja.

Ženama starosne dobi od 50 do 69 godina, ovom prilikom zakazuje se mamografski pregled. Radnim danima akcije su organizovane u periodu od 08:00 do 11:00 sati a vikendom od 07:00 do 14:00 sati, navode iz ove ustanove.

„Cilj obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Petogodišnje preživljavanje je u tom slučaju iznosi oko 95%“, navode iz Doma zdravlja.

Dodaju da rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. To je, kako ističu, najčešći rak kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim delovima sveta.

Ova bolest preti sve većem broju žena, a tome doprinosi mala informisanost i neredovni pregledi.

Opasnost od raka dojke je povećana kod žena:
– koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine
– koje su imale menopauzu pre 50. godine
– koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine
– u kojih je kod biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija
– koje su operisane zbog raka jedne dojke
– ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke.

Iz Doma zdravlja poručuju da je nephodno da žene budu svesne značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju, a prevencija podrazumeva redovne samopreglede, redovne preglede kod lekara, reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život – izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkim aktivnostima.