PD “Preslap” u nedelju organizuje uspon na Rtanj

preslap rtanj
Foto: PD "Preslap"

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 17. oktobra, peti jesenji uspon na planinu Rtanj.

Glavno odredište akcije je čuveni vrh Šiljak, visok 1565 metara, u obliku piramide.

Ovom akcijom nastavlja se i lepa tradicija uspostavljena oktobra 2017.godine, a jesenji uspon na Rtanj je sada jedna od većih planinarskih akcija u Srbiji.

Foto: PD “Preslap”

“O privlačnosti Rtnja mnogo se govori, a planinari ovde uživaju na svakom koraku i u svakom trenutku. Svojim oblikom piramide i položajem koje zauzima u ovom delu Evrope, Rtanj je posebna planina. Naime, severno od Rtnja, u pravoj liniji, na čitavih hiljadu kilometara ne postoji viša tačka, a planinom Rtanj završava se i masiv Karpata, jedan od najvećih u Evropi”, navode iz PD Preslap”.

Foto: PD “Preslap”

Obaveštavaju da je za peti jesenji uspon na Rtanj, kao i za prethodna četiri, predviđeno da se planinari ka vrhu Šiljak penju južnom stranom Rtnja, ili severnom stranom, a silazak svih učesnika uslediće južnom stranom.

“Znatno je lakše na vrh Šiljak izaći južnom stranom, i to je strana uspona koja se preporučuje svima, dok se severna strana preporučuje samo natprosečno pripremljenim planinarima. Uspon južnom stranom počinje u naselju Rtanj, i do vrha Šiljak se stiže za tri do tri i po sata”, dodaju.

Foto: PD “Preslap”

Prva deonica vodi kroz šumu, zatim se izlazi na livadu, na plato ispod rtanjske piramide, a završni deo uspona na Šiljak odvija se upravo po serpentinama na piramidi, što daje poseban doživljaj i ugođaj. Sa druge strane, uspon severnom stranom počinje kod sela Mirovo, i ovo je jedna od najtežih deonica u Srbiji, gde je visinska razlika čak 1200 metara.

Put Rtnja se kreće 17.oktobra u 6 sati i 30 minuta sa parkinga tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 900 dinara, a svi zaniteresovani za uspon na Rtanj, mogu se prijaviti dvojici članova vodičkog tima Planinaskog društva “Preslap”, a to su Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692).

Dodaju da je za uspon na Rtanj potrebna kvalitetna obuća, slojevita garderoba, sa obaveznom tanjom jaknom, kapom i rukavicama. Obavezno se nosi i preobuka. Hranu treba poneti od kuće, za celodnevni boravak u prirodi, a potrebna količina vode je 3 litra. Vode nema na stazi, već samo u naselju Rtanj.