Preseljenje dnevne bolnice Centra za mentalno zdravlje izazvalo nezadovoljstvo pacijenata

slavko popović
Specijalna psihijatrijska bolnica Gornja Toponica

Korisnici Centra za mentalno zdravlje u zajednici Niš okupilo se juče ispred dnevne bolnice tražeći „da im se vrati doktorka Mirjana Miladinović i da nastave da dolaze na tu lokaciju na terapije“

Pokušavamo da sačuvamo ustanovu otvorenog tipa, pa se  protivimo preseljenju dnevne bolnice sa  adrese u ul.Radnih brigada, MZ Ćele Kula-u psihijatrijsku bolnicu G.Toponica.
Centar je jedan od retkih u Srbiji, koji ima ovakav pristup lečenju pacijenata. Lečenjem  u zajednici, otvorenog tipa uz podršku tima lekara i medicinskog osoblja, mnogi su uspešno prevazišli velike porodicne tragedije, maligne , psihičke i druge probleme i stigmatizaciju bilo kog tipa.

“ Mi, korisnici dnevne bolnice,nismo u situaciji da podnesemo put iz zdravstvenih i psihičkih razloga. Zatim, ne želimo transparentnost i deklaraciju i želimo da sebe poštedimo dodatnog etiketiranja, što bi se sigurno desilo prebacivanjem svih nas u prostor  bolnice Toponica. Vrlo nam je bitna blizina dnevne bolnice zbog podrške porodice kao i obaveza onih koji nas prate.

Želimo da grad Niš, s obzirom na broj stanovnika i povećanost broja pacijenata sa psihičkim problemima dobije još ovakvih mesta zbog lečenja, a ne da se izmeštaju već postojeća.

Grad je imao razumevanje za potrebe svojih bolesnih sugradjana dajući im ove prostorije za lečenje, medjutim, ispada da su nečiji lični interesi vazniji od interesa pacijenata i samog grada.“ – navode okupljeni pacijenti

Pacijenti dnevne bolnice u Nišu potpisali su peticiju kojom traže da nakon nove reorganizacije ne idu kod lekara u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Gornjoj Toponici, nego da i dalje dolaze za terapiju u zgradu mesne kancelarije Ćele-kula, koja se nalazi preko puta Vojne bolnice.

U dnevnu bolnicu dolaze Nišlije koje su preživele neku vrstu psihoneurološkog poremećaja, pretrpeli šlog, oporavljaju se oni koji su izgubili decu ili imaju manje psihičke probleme.

Pacijenti su se obraćali kako navode, predsedniku Aleksandru Vučiću, Načelnici Nišavskog okruga, Zaštitiniku pacijenata, Zvezdanu Milovanoviću, gradonačelniku Bulatoviću, samom direktoru M. Stanojkoviću, Lekarskoj komori, i da dobijali obećanja da do preseljenja neće doći, da će dnevna bolnica ostati tu gde jeste.