Premijerni koncert „Slovenske duše“ u Simfonijskom u Nišu

Niški simfonijski orkestar
Niški simfonijski orkestar

Niški simfonijski orkestar će na premijernom koncertu „Slovenske duše“ pokazati sve čari dela kompozitora slovenskih naroda koje se ne mogu često čuti u orkestarskom izvođenju.

Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra 
„Slovenske duše“
 
   četvrtak, 7. jun 2018.       
sala Niškog simfonijskog orkestra 20 h.
 
Dirigent:
Svilen Simeonov – Bugarska
 
Solisti : 
Sanja Jović Đorđević – violina
Miloš Mijatović – klarinet
 
Program: N.R. Korsakov, A. Grgin, B. Milošević
 

Nikolaj Rimski Korsakov, ruski kompozitor, član velike ruske petorke kompozitora, komponovao je fantaziju na srpske teme inspirisan, kako je i sam naveo, lepotom muzičkih tema Južnih slovena.

Koncertna fantazija za violinu i orkestar je takođe nastala na temu dve ruske narodne pesme čiji naslovi „Umoran sam od noći“ i „Mlada devojka je šetala u maloj šumi“, daju pravu predstavu o karakteru muzike, mada preciznu prirodu avanture koju mi možemo samo da pretpostavljamo je u stvari, prepuštena slušaocu na mašti.

U drugom delu koncerta su dela poznatih srpskih klarinetista Ante Grgina i Bokija Miloševića – Koncert za klarinet i orkestar i Hameum svitu.

Solisti na koncertu su Sanja Jović Đorđević (violina), zamenik koncertmajstora u Niškom simfonijskom orkestru i Miloš Mijatović, profesor klarineta na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Karte se mogu kupiti na blagajni Niškog simfonijskog orkestra svakog radnog dana od 08 – 15 časova, kao i na ulazu u koncertnu salu, pred sam početak koncerta po ceni od 400 i 250 dinara za đake, studente i penzionere.