Premijera predstave “Gde smo ono stali?”: “Misao „šta će mi sve ovo”, i napred ka kraju”

premijera predstave
Foto: Nikola Stojanović

U niškom Narodnom pozorištu održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena premijera predstave “Gde smo ono stali?”

Premijera predstave zakazana je za 17, a na repertoaru je i 21. marta. Predstava je rađena po motivima teksta Marjana Todorovića.

“Gde smo ono stali, na žalost, jedan duži vremenski period uopšte više nije pitanje, već samo usputna konstatacija. Kao kad čovek u nekom iznošenju sopstvenog mišljenja i stava na trenutak zablokira, pa između onoga što je počeo i onoga kuda je namerio, iskoristi poštapalicu „…ovaaaj… šta sam hteo da kažem…“, dok se zapravo ne sabere u koordinantnom sistemu sopstvene konfuzije, pa kao nastavi dalje. A u stvari je tu negde usput potpuno izgubio suštinu započete priče i nenamerno zalutao u to autosugestivno kao, koje onda nesvesno počinje da projektuje kao ličnu životnu filozofiju:

Kao živim… Kao radim… Kao mislim… Kao volim…

Ideja ovog komada jeste da kroz priče najrazličitijih tipova ljudi koji glasno žive to svoje KAO, jedan slučajni nesrećnik samo intimno zaurla svoje najiskrenije JAO! I, po mogućstvu, preživi”, kaže autor.

Foto: Nikola Stojanović

Marjan Todorović Maksa rođen je u Nišu 1979. Diplomirao je glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini 2006, u klasi prof. Svetozara Rapajića. Stalni je član drame Narodnog pozorišta Niš. Odigrao je preko dvadeset uloga u pozorištu, na televiziji i filmu.

Detalje o tekstu, kako je i kada nastao, možete pročitati u intervjuu koji je nedavno dao Marjan Todorović.

Reditelj predstave je Nenad Todorović. U periodu od 2001. do 2004. godine radio je na mestu direktora Narodnog pozorišta u Leskovcu. Od 2004. godine do 2017. vodio Narodno pozorište Priština, sada sa sedištem u Gračanici.

Dobitinik je nagrade za režiju na festivalu „Joakim Vujić“ za predstave Kući…! i Poručnik od Inišmora i nagrade za najbolji tekst na „Teatar festu“ u Banjaluci za Hotel Kosovo. Živi i radi u Beogradu.

Foto: Nikola Stojanović

“Gde smo ono stali? Umijemo se i idemo dalje. Pauza za uzdah, za misao „šta će mi sve ovo”, i napred ka kraju. Tako na prvi pogled izgleda ovaj komad. Vraže, diži se, prevara. Nije o tome reč. Ovde se pita, kad smo ono stali. Pitanje koje nije više aktivno, niko se ni ne seća kada se i zašto u glibu zaglavio naš veseli ringišpil. Ukopao se srpski karusel i još vrti kroz središte zemlje. Dok, ližući karamelisane jabuke, kupujemo karte za sledeću turu. Čekamo zaslađeni svoj red. Idemo pravac krivinom u krug. Samo pravo. Društvo nam je takvo kakvi smo mi. Bez greške i stida. Savršeno manjkavo. Ali naš junak, Popisivač, za razliku od Jozefa K. ima šansu da ostane nevin. Nemamo mi tu švapsku disciplinu da baš svaku žrtvu overimo dvaput. Ima šansu da vidi svetlost na kraju tunela. Jer u Srbiji vozovi idu retko i sporo” njegovo je viđenje predstave.

U predstavi igraju:

  • Aleksandar Marinković
  • Jasminka Hodžić
  • Maja Banković
  • Katarina Mitić
  • Zorica Damjanović
  • Miroljub Nedović
  • Stefan Mladenović

Gostujući glumci su Natalija Jović, kojoj je ovo prva premijera i Marko Radojević.