Premašen planirani broj vakcinisane dece

vakcinacija
Foto: Mondo

Premašen planirani broj vakcinisane dece

Prijavljivanje epidemije malih boginja uticalo je na povećanje broja dece vakcinisane MMR vakcinom u Domu zdravlja u Nišu, izjavila je načelnica službe pedijatrije niškom domu zdravlja Snežana Zdravković.

Ona je agenciji Beta kazala da procenat vakcinisane dece obuhvata ne samo dvogodišnju decu, već i decu koja imaju tri, četiri ili više godina.

“Nakon proglašenja epidemije, roditelji su na vakcinaciju počeli da dovode i stariju decu koja nisu vakcinisana”, kazala je Snežana Zdravković.

Prema njenim rečima, svake godine planira se da MMR vakcinu primi oko 95 odsto dvogodišnje dece.

“Taj procenat po generaciji koji obezbeđuje kolektivni imunitet još nismo dostigli. Međutim, ukoliko se ovakav obuhvat vakcinacije nastavi, nadamo se da ćemo ga dostići i nadoknaditi zaostatak iz prethodnih godina”, rekla je ona i dodala da se pad broja dece koja su vakcinisana MMR vakcinom beleži od 2012. godine do sada.

Dodala je da je zadovoljavajući obuhvat revakcinacije MMR vakcinom, koja se prima pred polazak u prvi razred, jer iznosi 96 odsto.

Ona je kazala da nažalost i dalje ima roditelja koji uporno odbijaju vakcinaciju i ne odazivaju se na pozive lekara.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u Nišu od početka oktobra do danas 143 osobe obolele su od malih boginja – morbila.

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od malih boginja obolelo je 918 osoba, a dve su preminule