Preko 100.000 Nišlija primilo prvu dozu vakcine protiv kovida

preko 100.000 vakcinisanih
Foto: Grad Niš

Preko 100.000 građana primilo je prvu dozu vakcine protiv kovida, što predstavlja više od 54 odsto punoletnog stanovništva u Nišu, kaže direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan kaže da je poslednjih dana sve više mladih ljudi koji se vakcinišu, a da je njihov glavni motiv mogućnost odlaska na letovanje.

„Reč je o mladima koji imaju između 18 i 30 godina. Oni otvoreno kažu da su po vakcinu došli kako bi lakše putovali po Evropi ili išli na letovanje. Na žalost i dalje ne smatraju da će vakcina da ih zaštiti od bolesti, veruju da ih od virusa štiti to što su mladi i zdravi“, rekao je Jerkan.

Prema njegovim rečima drugu dozu vakcine primilo je oko 80.000 građana. On dodaje da će i broj onih koji su primili drugu dozu tokom nedelje biti još veći s obzirom da se očekuje revakcinacija još 6.000 do 7.000 građana, od kojih će 1.000 primiti vakcinu Astra Zeneka.

„U narednih 20 dana vakcinu će primiti sigurno preko 110.000 građana Niša, čime će se stvoriti kolektivni imunitet dovoljan da oslabi snagu virusa“, kaže Jerkan i dodaje da je veliki broj vakcinisanih u Nišu uticao na značajan pad pregleda u kovid ambulanti kao i napad broja pozitivnih na virus.