Predstavljen izveštaj EK o Srbiji u Nišu

izveštaj EK
Foto: Zvanični sajt Grada Niša

Delegacija Evropske unije u Srbiji predstavila je u Nišu Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu uz učešće predstavnika Grada Niša, privrede, akademske zajednice, institucija i organizacija civilnog društva.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, pomoćnica gradonačelnice za međunarodnu saradnju Jovana Mitić i gradski većnik prof. dr Vladislav Marjanović razgovarali su u Gradskoj kući sa šefom političkog sektora Delegacije EU u Beogradu Dirkom Lorencom o ulozi lokalnih samouprava na putu Srbije ka članstvu u EU i u očekivanju otvaranja novih klastera do kraja godine.

Dušica Davidović je ocenila da je u ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije zabeležen znatan napredak Srbije u mnogim oblastima ističući važnost implementacije standarda i vrednosti EU na lokalnom nivou. Ona je navela da je EU značajan partner i za Grad Niš sa kojom zajednički realizuje velike projekte u cilju podizanja standarda građana, navodi se u saopštenju.

„Razmišljamo o ponovnom otvaranju kancelarije Niša u Briselu u cilju unapređenja saradnje i lakše komunikacije“, rekla je Jovana Mitić u razgovoru.

Marjanović je rekao da je za građane približavanje naše zemlje EU logično imajući u vidu dosadašnje partnerstvo i ukazujući na značaj predstavljanja vrednosti EU građanstvu.

Dirk Lorenc je istakao da je u Izveštaju zabeležen određeni napredak u nizu oblasti u kojima prošle godine nije bilo napretka i to zahvaljujući određenom broju inicijativa Vlade Srbije, kao i da je sada veoma važno da se te inicijative pretvore u konkretne rezultate.

Srbija je uspešno vodila svoju ekonomiju u pandemiji, ocenio je Lorenc i naveo da je EU najveći donator u Srbiji i pružalac direktnih stranih investicija.