Predstava Vlast i njena opozicija ove nedelje u dva termina u Narodnom pozorištu

predstava vlast i njena opozicija
Foto: Narodno pozorište Niš

Predstava Vlast i njena opozicija na repertoaru Narodnog pozorišta Niš, naći će se u utorak 20. oktobra i u četvrtak, 22. oktobra.

Predstava Vlast i njena opozicija se fokusira na političku stvarnost XXI veka, gde marketinške agencije proučavajući javno mnjenje stvaraju imidž-političare. Glasačko telo se izjednačava sa publikom, a u stvarnosti kao da se nije ni dogodilo ono čemu mediji nisu pridali pažnju. Predstava je rađena po tekstu Nebojše Romčevića, a u režiji Egona Savina.

U predstavi jedan od najvećih problema vlasti je kako da pazari kvalitetnu i borbe dostojnu opoziciju, koju će podržati javno mnjenje. S druge strane su slobodoumni, misleći, nepotkupljivi intelektualci na rubu egzistencije, koji se nisu prodali zato što niko nije ni pokušao da ih kupi.

Šta se dogodi kad se ponudi prava cena, gorka je komedija kojom se bavi Vlast i njena opozicija.

“Naša predstava ne zastupa nijednu političku opciju. Naprotiv, ona je nastala iz prezira prema našoj političkoj stvarnosti, u kojoj su intelektualci postali sirotinja, a nemoralni vlast! Rugamo se još i ostrašćenosti, jeftinoći i prolaznosti naših uverenja! Ali, kao i svaku gorku komediju, pokreće nas ljubav prema svakom slabom, neodlučnom i nezaštićenom čoveku”, poručuje reditelj.

U predstavi igraju

  • Aleksandar Marinković,
  • Jasminka Hodžić,
  • Nađa Nedović Tekinder,
  • Dejan Cicmilović i
  • Aleksandar Mihailović.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni pozorišta u periodu od 10 do 20 časova, po ceni od 400 dinara (cena sa popustom za đake, studente i penzionere iznosi 300 dinara). Predstave počinju u standardnom terminu od 20 časova, a ulaz na predstavu je dozvoljen uz korišćenje zaštitnih maski.

Gostovanje na festivalu malih pozorišnih formi na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru

Predstava „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rađena po tekstu Miljane Đorđević, u režiji Dragane Jovanović, biće odigrana danas na trećem po redu festivalu malih pozorišnih formi na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. Predstava je nastala u produkciji Udruženja niških glumaca povodom sto godina od smrti velike slikarke. U predstavi igraju Katarina Mitić Pavlović i Dragana Jovanović. Naša vodilja je bila potreba da se pozabavimo tradicijom koja nije prošlost već kontinuitet. Povezati ono što je danas sa onim što je bilo juče i sa onim što će doći, ističe Dragana Jovanović.