Predstava niškog Akademskog pozorišta najbolja na festivalu u Novom Sadu

Foto: Akademsko pozorište Niš

Niško Akademsko pozorište SKC-a je za predstavu Mamin dašak u svemiru na 21. Festivalu akademskih pozorišta Srbije (FAPS), koji je proteklog vikenda održan u Novom Sadu, dobilo ukupno 7 nagrada – od priznanja za najbolju predstavu u celini, preko glumačkih nagrada, do Gran-prija.

Mladi niški glumac Dušan Matejić osvojio je priznanje za najbolju režiju, a Katarina Stojanović dobila je prvu nagradu za najblju žensku ulogu. Nagrada za scensku bravuru pripala je Milici Dimitrijević za ulogu gospođe Diperi, nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu otišla je u ruke Nemanje Nikolovskog, a druga nagrada za najbolju mušku ulogu Milošu Cvetkoviću.

Na festivalu u Novom Sadu su, osim pozorišta iz Niša, gostovali i ansambli iz Beograda, Kragujevca i Laktaša.

Kako kažu u Studentskom kulturnom centru, predstava Mamin dašak u svemiru rađena je po motivima drame Zeko, zeko francuske rediteljke Kolin Sero, a reč je o priči o siromašnoj porodici. Reditelj objašnjava da je “u svetu terorista, usamljenih i brbljivih komšinica, razvedenih ćerki, otpuštenih očeva, jedna MAMA sagradila svoj svemir za sebe i svoju porodicu”.

Global Digital Clinik