Predstava “Heroj nacije” posvećena Dragoslavu Saviću Safi

heroj nacije
Foto: Narodno pozorište Niš

Predstava “Heroj nacije” biće premijerno izvedena pred niškom publikom ove nedelje. Kako kažu iz Narodnog pozorišta, predstava je posvećena nedavno preminulom Dragoslavu Saviću Safi, koji je prvobitno trebalo da igra glavnu ulogu.

“Heroj nacije” biće pretpremijerno izveden danas, dok je premijera zakazana za sutra, 13. maj u 19:30. Predstava je rađena po tekstu Ivana M. Lalića u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

Heroj nacije, pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. Proces je obično obrnut, te se pisci posle nekog vremena nakon praizvedbe komada čak i zastide zastarelosti dela u odnosu na vreme kada je pisan. U ,,niškom slučaju” stvari su dovedene do ekstrema. Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe. On je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš. Ta tužna vest je dala neizbrisiv pečat predstavi koju ćete pogledati. Autorski tim i glumački ansambl su odlučili da nastave sa radom i izađu sa premijerom upravo da bi demantovali vest da nas je naš Safa zaista napustio. On je tu, sa nama, na sceni. Dokle je predstave, biće i njega“, rekao je autor, Ivan M. Lilić.

Ivan M. Lilić rođen je u Beogradu 1965. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija. Autor je brojnih pozorišnih drama, od kojih su izvedene: ,,Puritanska komedija” u NP u Beogradu; ,,U plamenu strasti”, ,,Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira” i ,,Ljubav u Savamali” na sceni Zvezdara teatra; ,,Rob ljubavi” i ,,Cuba Libre” u SNP Novi Sad i ,,Heroj nacije” u NP Zrenjanin.

Konferencija za medije u Narodnom pozorištu Niš povodom premijere

Reč reditelja o predstavi

Heroj nacije se bavi degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca. Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu. S druge strane, iako se bavi propitivanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu realniji od realnosti, daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove realnosti koja uvlači i ogoljava publiku u znatiželji za ukidanjem granice javnog i privatnog“, kaže Spasoje Ž. Milovanović.

Naša predstava upravo insistira na gledaocu. Ona ne prikazuje stvarnost varljivih odraza, ne nudi nikakve odraze, već polazeći od vlastite i društveno-stvarnosne materijalnosti, dozvoljava da se one sagledaju u jednom istom kretanju. Tako se propitivanjem funkcije pozorišta postavlja pitanje: da li je pametno to što je publika rekla?“, zaključuje Milovanović.

U predstavi igraju:

  • Budimir Životić – Dragan Boža Marjanović, k. g.
  • Desanka – Snežana Petrović
  • Ljupče – Uroš Milojević, k. g.
  • Novinarka – Jovana Golubović, k. g.
  • Pogrebnik – Dragiša Veljković

Scenograf i kostimograf predstave je Milica Bajić Đurov, njen asistent je Katarina Pavlović. Kompozitor je Katarina Šandorov, a organizator je Snežana Jović. Lektor predstave je Nataša Ilić.

Predstava je na repertoaru Narodnog pozorišta sutra, 13. maja, kada će biti premijerno izvedena. Prva repriza zakazana je za 14. maj, a druga za nedeju, 16. maj.

Detaljan repertoar Narodnog pozorišta za maj možete pogledati ovde.

Majski repertoar Narodnog pozorišta: Zakazana premijera predstave “Heroj nacije”