Predstava „Gospođica“ večeras na repertoaru festivala „Teatar na raskršću“

Ljubitelji pozorišne umetnosti biće u prilici da večeras pogledaju predstavu „Gospođica“ Iva Andrića, čiju režiju i adaptaciju potpisuje Đurđa Tešić. Radi se o predstavi JU Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Kroz lik Rajke Radaković, Andrić nam daje minucioznu studiju jednog karaktera patološki opsednutog štednjom i zgrtanjem novca, žene koja se slepo i opsesivno vezala za zavet dat svom ocu na samrti, nakon što je bankrotirao i osramoćene ih ostavio same.

Nju, još uvek devojčicu, i njenu majku, na prelazu iz starog sveta koji se urušava Prvim svetskim ratom ka novom, kapitalističkom i modernom društvu, osnovanog na robovima kamata i carstvu novca.

U toj strašnoj pukotini sveta bez pravednosti, u kojoj će stradati mnogi i izgubiti svi, rađa se jedan neobičan i u svetskoj literaturi nepoznat karakter ženskog Šajloka, tvrdice i zelenaša bez morala i milosti.

,,Gospođica“ podseća na današnje vreme, koje tlači svakoga i u kome nema savesti, u kome svako grabi i snalazi se samo za sebe, u kome je novac postao božanstvo.

Razmišljam kakav je to život bez ljubavi, bez samilosti, empatije, život proveden u opsesivnoj strasti za materijalnim, u strahu od bankrota i propasti koje nam društvo nameće? Razmišljam kako nas kapitalizam gura u provaliju bez dna, gde nam je jurenje novca postalo cilj, zapravo, novac postao cilj a ne sredstvo za život i da je takav život magla u kome lupa zgrčeno srce puno bola i u kome, poput starog sata koji otkucava vreme, odjekuju pitanja… Kuda?… Zašto?

Predstava traje 1 sat i 30 minuta.