Pozorište lutaka Niš: 60 godina profesionalnog stvaralaštva

Pozorište lutaka u Nišu proslavlja svoj 60 rođendan
Pozorište lutaka u Nišu proslavlja svoj 60 rođendan

Pozorište lutaka će 22. juna obeležiti 60 godina rada i stvaralaštva svečanom akademijom, izložbom, promocijom monografije i premijerom predstave “Cveće male Ide”.  

“Izgradili smo ime prepoznatljivo po dobrim predstavama, raznovrsnom repertoaru, velikim glumačkim i umetničkim imenima i njihovim vrhunskim ostvarenjima. Izgradili smo ime kojim i naš grad i naša zemlja mogu da se ponose. Rođendan slavimo i delimo radost trajanja i uspeha sa našom publikom, sugrađanima, kolegama i saradnicima sa kojima i uz pomoć kojih smo rasli, razvijali se i sticali iskustva, znanja i veštine koje danas koristimo”, kažu u Pozorištu lutaka u Nišu.

Tokom proslave rođendana, u petak, 22. juna za Nišlije će od 17 časova biti otvorena izložba  lutaka, kostima, maski, plakata u Galeriji Niškog kulturnog  centra „Mija Stanimirović“ u okviru koje će biti promovisana i monografija  „Čarobnjaci iz Niša 3“ autora Slobodana Krstića. 

Od 19 časova je svečana akademija i premijerno izvođenje predstave „Cveće male Ide“.

“Pozorište lutaka ima važnu ulogu u estetskom i moralnom vaspitanju mladih naraštaja. Naše predstave svojim scenskim dejstvom razvijaju dečiju maštu, pobuđuju radoznalost, postavljaju pitanja i kroz scensku iluziju daje odgovore na sve moralne, etičke i estetičke dileme kojima su deca i mladi izloženi u svakodnevnom životu. Nastojimo da osiguramo dostupnost pozorišne umetnosti svoj deci i zato tesno sarađujemo s vrtićima i školama, a za sve ranjive grupe igramo i organizujemo humanitarne predstave i akcije, što daje posebnu dimenziju radu našeg pozorišta”, naglašavaju niški lutkari.

Inače, Pozorište lutaka Niš je jedino niško profesionalno pozorište za decu i jedino profesionalno lutkarsko pozorište. Na repertoaru niškog lutkarskog pozorišta postoji oko trideset predstava u svim žanrovima koje poznaje lutkarska umetnost.