Poznati fizičari i njihova otkrića: O novim pogledima na svemir u Nišu

Predavanje
Predavanje "Novi pogledi na svemir" u Nišu

Naučno – popularno predavanje „Novi pogledi na svemir“ biće održano u Nišu, u sredu, 13. juna, u velikoj sali Univerziteta u Nišu sa početkom od 19 časova. 

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Predavač će biti prof. dr Dragan Huterer, sa Univerziteta u Mičigenu (Ann Arbor, SAD).

Prof. Huterer rođen je u Sarajevu, fiziku je završio na prestižnom univerzitetu MIT u SAD. Doktorirao je u Čikagu, a njegov mentor bio je profesor Michael S. Turner, koji je prvi uveo pojam tamna energija“ u jednom radu koji je napisao zajedno sa prof. Hutererom.

Osim izuzetnih rezultata u nauci prof. Huterer dao je veliki doprinos i promociji nauke. Gostovao je u emisiji „Through the wormhole“ (Kroz crvotočinu) koja je emitovana na kanalu Discovery Science.

Tokom bogate naučne karijere upoznao je mnogobrojne važne i poznate teorijske fizičare, a među njima bio je i Stiven Hoking.

Na predavanju na Univerzitetu u Nišu prof. Huterer će govoriti o napretku u kosmologiji tokom proteklih dvadesetak godina koje je znatno poboljšalo naše razumevanje fizike svemira, uključujući tamnu materiju, tamnu energiju, i fiziku inflacije (tj. ranog svemira).

Prof. Huterer će objasniti rezultate koji su doveli do ovih saznanja, naročito one koji su zaslužni za otkriće tamne energije i činjenice da se svemir ubrzano širi.

Ovo predavanja organizuje se u okviru Konferencije-radionice BW2018, koja je deo međunarodnog naučnog skupa BSW2018 koji se u Nišu održava od 3. do 14. juna, u organizaciji i povodom 15-godišnjice SEENET-MTP mreže, u saradnji i uz podršku mnogobrojnih partnera.