Poziv organizacijama građanskog društva u Srbiji da se prijave na konkurs vlade Švajcarske

Švajcarski program „Zajedno za aktivno građansko društvo ACT“
Švajcarski program „Zajedno za aktivno građansko društvo ACT“

Švajcarski program „Zajedno za aktivno građansko društvo ACT“ poziva organizacije građanskog društva iz cele Srbije da konkurišu za dodelu institucionalnih grantova.

Predviđena je podrška za oko 30 organizacija, u iznosu do 22.000 evra po projektu, koji će se sprovoditi u naredne dve godine.

Poziv je otvoren do 13. maja, za male i srednje organizacije građanskog društva iz cele Srbije. Prijavljivanje je u potpunosti putem posebne online platforme

Kroz ACT program biće kombinovana finansijska i mentorska podrška, sa ciljem vraćanja poverenja građana u mogućnost ostvarivanja uticaja na donošenje odluka i rast građanskog aktivizma u Srbiji. Dobijena sredstva organizacije građanskog društva moći će da koriste za sprovođenje svojih redovnih aktivnosti, kao i unapređenje kapaciteta rada organizacija.

„Sada, više nego ikad, organizacijama građanskog društva u Srbiji potrebna je podrška. Zato smo odlučili da uprkos korona virusu, ne pomerimo rok za raspisivanje poziva, jer znamo da zadatak organizacija građanskog društva, i u ovim teškim okolonostima ostaje isti, da što glasnije i efikasnije zastupaju interese i traže rešenja za dnevne probleme svih građana.“, objasnila je Ivana Ćirković, nacionalna tim liderka programa „ Zajedno za aktivno građansko društvo ACT“

Mentorsku podršku pružaće Građanske inicijative, koje više od 20 godina funkcionišu kao Resurs centar za sve organizacije građanskog društva u Srbiji. Kroz ovaj proces organizacije će razvijati veštine koje će ih učiniti efikasnijim i održivijim, povećavajući na taj način njihov potencijal za što bolje odgovaranje na probleme zajednice.