Povređeni konj sa imanja u Radonjici – spas pronašao u ZOO Kutku!

Foto - Udruženje ZOO Planet

Povređeni konj kojeg su niška Udruženja PIT i ZOO Planet spasila sa jezivog imanja u selu Radonjica kod Leskovca, biće smešten u ZOO Kutku u Kamenici.

“Pronađen je konj, za kog se ne zna koliko dugo je živeo vezan u izmetu u jednom položaju, polu-čučnju. Kičma mu je evidentno deformisana. Konj je smešten u Udruženju ZOO Planet”, stoji u saopštenju na društvenim mrežama pomenutih Udruženja.

Niški zaštitari, podsećamo, krenuli su pre dva dana u akciju spasavanja životinja sa imanja u selu Radonjica, o čemu je portal Naissus info već pisao.

Kako sada navode, zatekli su dvorište koje je celom površinom bilo pokriveno debelim slojem izmeta i deloma tela životinja.

Preko 20 neobeleženih životinja živi ili bez vode ili sa blatnjavom vodom punom izmeta. Imajte u vidu da su u pitanju životinje kojese prodaju za ishranu. Takodje se mogu naći delovi životinja, jer su se zbog manjka hrane, životinje međusobno jele, a takođe su konzumirale i izmet”

Nakon što je vlasnik imanja saznao da su Udruženja dobila dozvolu da oduzmu životinje, on je, prema rečima volontera iz dva niška Udruženja, izvadio nož za klanje životinja i jurio jednu od volonterki. 

Ubrzo je, kažu, došla i policija, kojoj je vlasnik predao nož ali ne taj za klanje kojim je napao volonterku, već sasvim drugi, mnogo manji nož.

“Policija prihvata i odbija da potraži pravi nož kojim je devojka napadnuta. Nisu prihvatili da uzmu izjave pristnih svedoka, odnosno veterinasrskog inspektora, veterinara, članova udruženja”… ističu u ova dva Udruženja.

U Udruženju PIT napominju da su sve životinje privremeno oduzete, osim svinja, jer se još uvek čekaju rezultati ispitivanja krvi na zarazne bolesti.

Global Digital Clinik